Curator Kristien De Wolf en Patrick Van Belleghem
Kristien De Wolf licht een tipje van de sluier van Archipel op

Literatuur is niet dood, het is volop in transformatie, in beweging. Daar staan we voor open.

Met rolstoel Festival Podium

Ze is schrijver, loopbaancoach en olijfboer, maar straks tijdens het laatste weekend van oktober vooral curator van het onvolprezen literaire festival Archipel in Sint-Niklaas. Kristien De Wolf neemt die opdracht vol levenslust aan, maar schuwt de dualiteit niet. Het resultaat is een wonderlijk mooi en veelzijdig literair programma, een weekend lang in de Paterskerk, een draaiboek voor twee dagen woordelijke begeerte en letterkundige genegenheid.

Op 28 en 29 oktober neemt het literaire festival Archipel de Paterskerk in. Stel je vooral géén stoffige tweedaagse met lang uitgesponnen voorleessessies voor. Het wordt een beetje rock 'n roll, met literatuur in functie van hedendaagse beleving, met veel ruimte voor inspiratie.

Want wat te denken van de wellevenskunst volgens Geerten Meijsing, wanderlust met Cyriel Buysse en Michiel Hendryckx, schrijflust in de handen van literaire bloggers, de branie van Gaea Schoeters, lust en leed van Gerard Reve en Jef Rademakers, de dartelheid van Joke Van Leeuwen, Lieselot De Wilde op draaiorgel, de flamenco van Myrddin en Imre De Cauter tot de onvoorspelbaarheid van cellist Benjamin Glorieux. 'Een festival als een levenselixir', kortom.

Curator is deze keer Kristien De Wolf, die al twee romans en een kortverhalenbundel uitbracht: ‘Regensoldaten’, ‘Ava Miller’ en ‘Rotgeluk’. Haar volgende boek is op komst. Kristien groeide op het Onze-Lieve-Vrouwplein in Sint-Niklaas op en woont nu in Zele. Met haar tomeloze dadendrang en ongebreideld enthousiasme is zij de perfecte match met Archipel. "Kristien was twee jaar geleden als auteur aanwezig op Archipel, toen Christophe Vekeman curator was. Ze kwam echter niet zomaar even een uurtje haar ding doen. Ze bleef twee dagen lang. Ze was meteen ook de meest enthousiaste bezoeker!", lacht Patrick Van Belleghem van de Bib van Sint-Niklaas. "Haar grote goesting inspireerde ons om haar nu als curator te engageren. Kristien is auteur, kent het literaire veld, heeft waardevolle connecties, kan haar enthousiasme overbrengen én heeft een heel mooie band met het Waasland."

Literatuur is niet dood, het is volop in transformatie, in beweging. Daar staan we voor open.

Zwarte sneeuw en levenslust

Een literair festival vorm en inhoud geven, daar heeft Kristien De Wolf vooral véél zin in. "Het is een avontuur, een creatieve opportuniteit zonder limieten. Ik ben aan de slag gegaan met de gedichten van Paul Snoek als inspiratiebron. Ik werd getroffen door de zin 'Maar zwarte sneeuw is er in overvloed', uit het gedicht 'Wat je nog niet wist'. Levenslust zit altijd in mij, maar het leven toont zich onvermijdelijk ook in donkere tinten. 'Maar zwarte sneeuw is er in overvloed' is daarom de slagzin, levenslust is het centrale thema. Het biedt een opening om ook meer nieuwe literaire vormen een podium te gunnen, zoals slam poetry of bloggen."

“Op zoek naar het goddelijke”

Want verjonging en vernieuwing is een streefdoel. "We willen een zo gevarieerd mogelijk publiek bereiken. Jongeren lezen minder poëzie, maar kíjken nu meer naar poëzie. Het is heel verrijkend om ook dat te brengen. Want literatuur is niet dood, het is volop in transformatie, in beweging. Daar staan we voor open", aldus Kristien De Wolf, die vooral en heel graag vele vragen stelt. "Hoe leeft en overleeft de mens in de wereld? Dat is de centrale vraag die ik altijd opnieuw stel. Ik zoek naar levenslust en zwarte sneeuw en naar hoe het allemaal zit, naar het goddelijke in deze wereld. En dat doe ik ook heel graag tijdens Archipel, samen met zoveel mogelijk mensen."

Kot te klein

Het literaire festival bestaat al meer dan twintig jaar. Het kreeg de naam 'Archipel', naar de debuutbundel van Paul Snoek. Auteur Christophe Vekeman merkte twee jaar geleden terecht op: 'Dit is zó bijzonder. Als Archipel in Antwerpen of Gent zou plaatsvinden, was het kot te klein'. Hebben we in Sint-Niklaas een te grote literaire bescheidenheid? "We vangen minder wind dan vergelijkbare literaire festivals in grootsteden, maar op vlak van kwaliteit en aanbod hoeven we niet bescheiden te zijn. Integendeel, we hebben kwaliteit in alle richtingen en in heel wat genres, van interview, theatermonoloog en slam poetry tot bloggers en muziek. Er is ook ruimte voor participatie en interactie. En alles vindt plaats in de Paterskerk, wat ook symbolisch belangrijk is, in een historisch gebouw dat een nieuwe vorm heeft aangenomen om de toekomst te omarmen. Zo is dit festival ook, als verbinding tussen een stukje traditie en vernieuwing. Het ís gewoonweg fantastisch, dus we verwachten dat het kot deze keer effectief te klein zal zijn!

Activiteiten van Archipel

Social media sharing
wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer