Den Bezenkoek
Den Bezenkoek

De Bezenkoek

Fietsen Wandelen
Social media sharing

De Bezenkoek in deelgemeente Belsele staat tegenwoordig vooral bekend als wandel- en fietsgebied. De naam verwijst naar een legendarische herberg die iedere klant een krentenkoek bood bij het openen. Die herberg ruimde plaats voor een villa.

Met dank aan de wind tijdens de laatste fase van de ijstijd vind je hier een uniek landschap.Dit gebied ligt namelijk op een stuifzandrug. Dat is een restant vanuit de late ijstijd (zo’n 12.000 tot 14.000 jaar geleden) waarbij zand vanuit de Durmevallei werd opgewaaid tot een grote duin. Het is geen toeval dat dit gebied bebost is. Het is minder vruchtbare grond voor landbouw, maar wel geschikt voor bosbouw.

Het is ook geen toeval dat hier zo veel dennen staan. Het hout werd lange tijd gebruikt voor de mijnbouw en voor de productie van lucifers. Men wilde vooral rechte boomstammen. Daarom staan ze meestal heel dicht bij elkaar.  Tegenwoordig worden systematisch meer streekeigen loofbomen in het gebied aangeplant. Delen van het gebied aan de Ransbeek liggen er vaak drassig bij. Daarom verschenen op een aantal plaatsen ‘knuppelpaden’: een pad over boomstammetjes.

wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten street arttreinPage 1Created with Sketch. uitgaan wandelenwinkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer