Stephanie en Elke van Den Biko
Stephanie en Elke van Den Biko

Lekkerste Veggieweek: 'Mensen, jong en oud, lijken zich meer en meer bewust te worden van de voeding die ze consumeren'

Foodies

Lekkerste Veggieweek op restaurant

Dit jaar staat er geen Langste Veggietafel op de Grote Markt, maar misschien zijn er in deze vreemde coronatijden wel nóg leukere alternatieven voor wie de vegetarische keuken wil ontdekken. Wat dacht je van een snelle snack of een etentje in een eigenzinnig decor? We gingen langs bij een paar Sint-Niklase restaurants die met verve de vegetarische of veganistische kaart trekken.

Over eigenzinnige decors gesproken: het King George Café in de Driekoningenstraat werd in 2017 verkozen tot het tweede mooist vormgegeven café ter wereld. Maar de imposante marmeren toog is niet de enige reden om er een bezoekje te brengen. Op de kaart staan smeuïge toppers als baba ganoush: een frisse, vegetarische salade met augeberginetapenade, gepofte kerstomaten en een crumble van hazelnoot. Of wat dacht je van bloemkool in de oven met krokant gebakken kikkererwten en graanmosterd? Het zijn meer dan geslaagde probeersels van de nieuwe chef. “Ik ben autodidact. Ik kook heel veel en graag, en heb mezelf de kneepjes van het vak geleerd“, zegt Lore (27). “Ik wissel vaak ideeën uit met vrienden die hobbykok zijn of met mijn zus, die binnenkort een Thais restaurant opent op de Houtbriel. Ook op Pinterest en in de eenvoudige gerechten van Ottolenghi haal ik inspiratie, maar om eerlijk te zijn: ik ben heel slecht in het volgen van een recept. Ik doe zo veel mogelijk op mijn gevoel, en meestal werkt dat ook wonderwel (lacht).”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Interieur van King George Cafe

Coronaproof buffet

In het King George Café kan je elke weekdag terecht voor vegetarische of veganistische gerechtjes met een twist. “Elke middag organiseren we een coronaproof buffet met alternatieve broodjes en salades. Geen gewone smos met kaas dus, hoewel daar niets mis mee is, maar er mag al eens wat schwung inzitten”, vertelt Lore terwijl ze de bloemkool in de oven checkt. De helft van wat er hier op de kaart staat is vegetarisch of veganistisch. “Ik merk wel dat er nog wat scepsis heerst rond vegan. Mensen denken al te snel dat het wel smakeloos konijneneten zal zijn, maar ik heb al menig twijfelaar weten te overtuigen!”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Halloumi-gerecht van Den Biko

Halloumi-verslaving

Ook bij Den Biko in de Sacramentsstraat merken ze dat de vegetarische kaart op steeds meer bijval kan rekenen. “Toen we vijf jaar geleden startten, was dat wel even anders. Als we quinoa serveerden, kregen we wel eens verbaasde reacties te horen. ‘Wat is dit rare goedje? Ondertussen proberen we zo kort mogelijk op de bal te spelen wat trends in de vegetarische keuken betreft. Onze poké bowl is enorm populair, ook bij de iets oudere klanten”, tippen Stephanie en Elke, beiden 29. “Mensen, jong en oud, lijken zich meer en meer bewust te worden van de voeding die ze consumeren. Vroeger was dat beeld traditioneler: een stuk vlees en wat groenten. Die evolutie naar een meer gevarieerd eetpatroon kunnen we alleen maar toejuichen, want de vegetarische keuken hoeft echt niet saai te zijn. Zelf hebben we een milde verslaving aan halloumi, onweerstaanbare grillkaas die we al te graag in onze gerechtjes verwerken. Stelt nooit teleur!”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Fruitgerecht van Den Biko

Staycation

Den Biko krijgt veel scholieren over de vloer, maar ook jonge gezinnen en ouderen die genieten van een gezellig en eclectisch interieur. “We vreesden voor een totale leegloop toen we in juni opnieuw openden, maar het tegendeel is waar. Misschien omdat de meeste mensen deze zomer voor een staycation kozen? We bestaan net vijf jaar, maar een triestig bubbelfeestje zagen we niet zitten. We doen er nog eens vijf jaar bij en vieren straks gewoon ons tienjarig bestaan (lacht).”

Zin in een vegetarisch gerechtje?

Zin gekregen in een vegetarisch gerechtje? Check dan ook even de keuken van Soep en Zoet of Met Tijd en Boterhammen. Of bekijk onze kaart met zaken met een vegetarische aanbod.

De Lekkerste Veggieweek

De negende Langste Veggietafel vindt helaas niet plaats dit jaar. MAAR, we willen bezoekers van onze jaarlijkse veggietafel iets heerlijks in ruil geven... de 'Lekkerste Veggieweek thuis'. Onze standhouders bieden iedere dag een gezonde, duurzame maar vooral lekkere afhaalmaaltijd aan. Meer weten?

Social media sharing
wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten street arttreinPage 1Created with Sketch. uitgaan wandelenwinkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer