Tineke en Glenn poseren in hun zaak
Enkele klanten genieten van een drankje
Wielermagazines in een rek aan de muur
Tineke Blyweert en Glenn Van Hille

Koffie, taart én een EHBO-punt voor fietsen: kom binnenkijken bij Manuvèl

Foodies

Koersgrootheden Greg Van Avermaet en Dylan Van Baarle hangen er hun fiets al eens aan de haak, maar ook lokale helden zoals Moreno De Pauw vinden de weg naar de koffie- en koersbar van Glenn en Tineke. Gelukkig is Manuvèl er ook voor de minder atletische medemens.

“We wilden absoluut vermijden dat onze bar een afgesloten bastion zou worden waar alleen echte fietsliefhebbers zich thuis voelen”, vertellen Sint-Niklazenaars Tineke Blyweert en Glenn Van Hille. “En dat is ons gelukt. We zien hier gezinnen met de baby op de schoot, oudere koppels die genieten een rustige dag of mensen die zich met de laptop voor het raam zetten. We hadden nooit durven dromen zo’n persoonlijke connectie te maken met onze - nu al - trouwe klanten.”

Authentiek pand, modern interieur
De koffiebar met bakstenen muren is ondergebracht in een karaktervol pand, een voormalige apotheek. Een nauwgezette keuze die het koppel pas maakte na een kleine vastgoedzoektocht doorheen het Waasland. “We zijn onder andere in Temse gaan kijken en in een paar andere buurten van Sint-Niklaas, maar eigenlijk wisten we altijd wel dat de Stationsstraat de beste keuze was. We zijn van een generatie die de straat nog altijd met een zekere grandeur verbindt. En uiteindelijk is dit ook nog altijd dé belangrijkste winkelstraat van de stad. Toen we ook nog eens een pand met een authentieke uitstraling vonden, was onze keuze snel gemaakt. Het is dan wel zo goed als volledig gestript, maar de overgebleven glasramen en plafonds matchen perfect met het moderne interieur.”

Verenigde passie
Zowel Tineke als Glenn hadden geen ervaring in de horeca, maar ze gebruikten wél allebei hun passies om hun droom concrete vorm te geven. Glenn begon op zijn twaalfde te koersen in competitie en Tineke leeft zich graag uit als kok. “Ik ben gestopt met fietsen in competitie toen ik naar het hoger onderwijs ging, om het zeven jaar geleden opnieuw op te pikken”, kijkt Glenn terug. “Het spreekt voor zich dat ik de voorbije maanden opnieuw héél weinig kilometers deed, maar dat zal hopelijk veranderen zodra we ons vast ritme vinden.” Manuvél is trouwens genoemd naar een fietsonderdeel, een trapstang. “Ooit eens kwijtgespeeld tijdens een mountainbikewedstrijd en sindsdien is ‘Manuvelleke’ mijn bijnaam in de wielerclub (lacht).”

Fietskleding
Wie wil kan zijn of haar fiets herstellen op de werkbank of even snuisteren in nauwkeurig geselecteerd gamma vrijetijds- en fietskleding van Belgische bodem. “Toch even een kanttekening: fietsherstellingen zijn absoluut onze core business niet. We beschouwen ons eerder als een soort EHBO-punt voor fietsen: zijnde een platte band of losgeschoten ketting herstellen. We willen absoluut niet de concurrentie aangaan met lokale fietsenmakers.”

Carrot cake
Wie niets met fietsen heeft, maar wel graag een warm stukje taart voor zich ziet staan, is hier ook aan het juiste adres. “We zijn geen volwaardige brasserie, wel een koffieshop met dagvers ontbijt, lunch én huisgemaakte taart”, vertelt Tineke. “Elke dag maak ik verse baksels en het moment waarop die oven opengaat, is telkens een geluksmomentje, ook voor de klanten (lacht). Rijsttaart, flan of zelfgemaakte koekjes bij de koffie: allemaal heerlijk, maar niets vergeleken bij topfavoriet carrot cake.”

Hongertje gekregen? Of gewoon zin in een premium koffie van een lokale koffiebranderij? Manuvèl is van dinsdag tot vrijdag open vanaf 8 uur ’s morgens. Op zaterdag en zondag vanaf 9 uur. Stationsstraat 95! Je kan er trouwens ook evenementen organiseren.

Praktisch

Manuvèl
Stationsstraat 95 
9100 Sint-Niklaas 

Open van dinsdag tot en met vrijdag van 8 tot 17 uur, op zaterdag van 9 tot 17 uur en op zondag van 9 tot 13 uur.
Gesloten op maandag.

Social media sharing
wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer