Gedichtendag

Gedichtendag en poëzieweek

28 januari tot 3 februari
Online @ De Bib
Gratis
Sorry, deze activiteit is helaas voorbij.

Op 28 februari is het gedichtendag. Meteen ook de aftrap voor de Poëzieweek van de Lage landen, die dit jaar in het teken staat van het thema 'SAMEN'. Een relevant thema in Corona-tijden, al zorgt het virus er wel voor dat de gedichtendag er anders uit ziet dan anders.

Social media sharing

Sinds 2000 gonst het in Nederland en Vlaanderen op de laatste donderdag van januari van de poëtische activiteiten. Deze nationale Gedichtendag, in het leven geroepen door tal van Vlaamse en Nederlandse instanties, is inmiddels een begrip en groeide uit tot het startschot van een hele Poëzieweek, een week die garant staat voor het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie in de Lage Landen. Literaire organisaties, scholen, bibliotheken, boekhandels, media, … Iedereen doet mee!

Traditiegetrouw ontvangt de Bib aan de vooravond van deze Gedichtendag enkele dichters en muzikanten. Voor deze editie werd met dichters Moya De Feyter en Siel Verhanneman en muzikante Sara Salvérius gekozen voor jong talent. Een avond die, gezien de geldende coronamaatregelen, geen live ervaring zal worden. Beide dichters en de muzikante maakten in opdracht van de Bib elk een filmpje waarin hun poëzie en muziek zal weerklinken. Het resultaat wordt op de nationale Gedichtendag gelanceerd via sociale media en de website van de Bib en zal vanaf die dag een poëzieweek lang getoond worden in de Bib. Op die manier krijgt Samen, het thema van de Gedichtendag, een inventieve en warme uitwerking.

Ook de kinderstadsdichter, het unieke project van de stad dat inmiddels aan zijn elfde jaargang toe is, wordt op deze dag in de schijnwerpers gezet. Mauro Pauwels, de elfde jongeling die vorig jaar de winnaarssjerp mocht omgorden, kroop in zijn pen en verwoordde wat Samen voor hem in deze tijd betekent. Een gedicht dat spat van levensvreugde en in woord én beeld zal verspreid worden.

 

 

Tesaam, een gedicht van kinderstadsdichter Mauro

Mauro Pauwels, de elfde kinderstadsdichter van onze stad, kroop in zijn pen en verwoordde wat Samen voor hem in deze tijd betekent. 

Tesaam

Two's a company, three's a crowd

"Two’s a company, three’s a crowd." Voor deze nieuwe editie van de fel gesmaakte Gedichtendag, met ‘samen’ als thema van de Poëzieweek van de Lage Landen, morrelt de Bib met plezier aan de betekenis van deze Engelse uitdrukking.

Niet twee, maar drie handen op de buik van de dichtkunst, niet het monogame evenwicht maar een wankele triniteit, geen blauwdrukken maar de dissonanties van een spiegelpaleis. Allerminst van goddelijke oorsprong, maar hedendaagse, jonge muzen van de poëzie en de muziek.

Moya De Feyter, aka poëtische lichtekooi Ambrosia, debuteerde in 2018 met 'Tot iemand eindelijk', een bundel waarin de realiteit en logica eerder op handen dan op voeten lopen en dagdagelijkse situaties uitgroeien tot Kafkaiaanse grotesken. In 'Massastrandingen' toont ze zich ook een geëngageerd dichter die zich buigt over de teloorgang van onze leefomgeving.

Siel Verhanneman werd zo hard door persoonlijk verlies getroffen dat ze op jonge leeftijd uitgroeide tot een dichter van de rouw, van het niet meer samen zijn. Haar bundels 'Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd' en 'Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn' waren voor velen een baken van troost en behoren tot de best verkochte bundels in Vlaanderen.

De vele affecten van ons gemoed, wellicht geen mooier instrument dan het accordeon om ze te verklanken. Sara Salvérius geldt op korte tijd als één van de referenties op het instrument. Haar debuut-cd 'Trapped in sight', een muzikale rouwverwerking, gooide meteen hoge ogen. Op de opvolger 'Equinox' wordt het emotionele evenwicht met een rijk geschakeerd palet hersteld. Wat blijft: muziek uit het hart en een onberispelijke klasse.

Met steun van Auteurslezingen/Literatuur Vlaanderen.

Nesten, een participatief gedicht

In het jonge hoofd van de kinderstadsdichter borrelt het ook van andere ideeën. In samenwerking met de Bib zal Mauro de nationale Gedichtendag aanvatten als de start van een participatief stadsgedicht. De Sint-Niklase dichteres Lies Van Gasse leverde met volgend beginvers de aanzet voor uniek stadsgedicht waaraan elke inwoner, via een woord of vers, een plastische uitwerking, een muzikale interpretatie, etc., kan deelnemen:

Met het bouwen van voorzichtige nesten
is dit alles begonnen:

Het hele proces wordt gelanceerd als Nesten: een plaats die geborgenheid biedt, een plaats die we kunnen verlaten en steeds weer naar terugkeren, een plaats waarin we samen kunnen zijn. Kinderstadsdichter Mauro zal het proces creatief begeleiden, tussentijdse resultaten zullen gedeeld worden via websites en sociale media. Een deel van dit inwonersgedicht zal in het voorjaar ook op affiches verspreid worden en op de gevel van de Bib prijken. 

Bijdrages ontvangen we graag vóór 14 maart 2021 via bibpubliekswerking@sint-niklaas.be

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer