Reynaert Street Art

Zomerse avondwandelingen

1 juli tot 31 augustus
Diverse locaties in Sint-Niklaas
Wandelen

Heel de zomer lang kan je de stad ontdekken op donderdagavond! Onze stadsgidsen hebben weer een heel gamma boeiende verhalen klaar.

Social media sharing

Zomerse avondwandelingen

De zomerse wandelingen gaan door op donderdagavond van 19 tot 21 uur in juli en augustus.

De vertrekplaats is bij elke wandeling verschillend en wordt meegedeeld bij inschrijving. Inschrijven op voorhand is verplicht. Dit kan vanaf 1 juni 2023.  De wandelingen kosten 2,50 EUR per persoon. 

Je kan enkel betalen met bancontact.

Na betaling krijg je een bevestigingsmail van noreply@syxcloud.com via Recreatex (de firma die de webshoptoerismesint-niklaas.recreatex.be beheert) met daarin het reserveringsbewijs. Daar staat de vertrekplaats vermeld. 

Programma

Donderdag 6 juli: Kinderrechtenwandeling voor volwassenen

Gids: Linda Schelfhout
Al vele jaren kunnen scholen een kinderrechtenwandeling aanvragen bij de dienst
Toerisme Sint-Niklaas. Maar wat houden die “Kinderrechten” nu precies in? Hebben kinderen  overal in de wereld dezelfde rechten? En hebben ze ook “plichten”? De wandeling overloopt de rechten van het kind aan de hand van enkele historische gebouwen en plaatsen. We lopen binnen in het Asielcentrum voor Vluchtelingen in de Kasteelstraat waar families, alleenstaanden en niet-begeleide minderjarige vreemdelingen sinds 2001 opgevangen worden.
 

Donderdag 13 juli: Westerbuurt, een fascinerende wijk met een rijk verleden 

VOLZET

Gids: Christel Cap
Sint-Niklaas had in de 19e eeuw drie spoorweguitbatingen en twee staties. We gaan op
verkenning in de buurt van de 2e statie, de westerstatie. Hoe kwam deze wijk tot ontwikkeling? Heeft de “Plezante Molen” van de Plezantstraat er iets mee te maken? Welke belangrijke nijverheden vonden hier hun eerste stek? En waar vinden we het kasteel van de Kasteelstraat? Hoe groot is de impact van de steenbakkerij van Scheerders-Van Kerckhove in dit verhaal? Deze rondleiding beantwoordt al deze vragen en laat je een blik werpen achter de gevels.
 

Donderdag 20 juli: Op zoek naar Staf Pijl bij Filip Neri

VOLZET

Gids: Sandra Vancauwenberghe
Sint-Niklazenaar Staf Pijl is geboren in 1932 en zou dit jaar 100 geworden zijn. Zijn glaskunst heeft een artistieke kunstwaarde en was zeer vernieuwend. Zijn werk verdient het dan ook om in de kijker geplaatst te worden. Hij heeft zowel voor de Zusters van Filip Neri als voor de Zwartzusters van Filip Neri gewerkt, telkens in hun eigen huiskapel. Beide zustercongregaties zijn van in het begin letterlijk en figuurlijk verbonden met elkaar en met de dekenij waar ooit de Oratorianen woonden.Tijdens de wandeling gaan we deze 3 plaatsen bezoeken. We ontdekken de geschiedenis van de kabaskesschool, de dekenij en Sint-Lucia en vinden daar ter plekke het werk van Staf Pijl.
 

Donderdag 27 juli & donderdag 24 augustus: In het spoor van Reynaert

27 JULI IS VOLZET 

Gids: Marcella Piessens
Op de “Hofdag” bij koning Nobel komen alle dieren bij mekaar, behalve Reinaert... Zo begint het 13e eeuwse dierenepos. Soms is het verhaal pakkend, vertederend, of... onheilspellend. Maar in werkelijkheid houdt de vos de schijn hoog en is hij niets meer dan een onovertroffen leugenaar en kommediant. Kunstenaars en auteurs maakten, door de eeuwen heen, hiervan dankbaar gebruik en met schitterend resultaat. In onze stad zijn we overvloedig bedeeld met kunstwerken en literatuur. Tijdens deze wandeling wordt in het stadspark dit verhaal verteld “in geuren en kleuren”. Een beetje geschiedenis en
heel veel humor zijn de ingrediënten. Maar opgelet, zien wat we zeggen: de vos volgt ons op de voet.
 

Donderdag 3 augustus: Gelek dan't was: Onze Lieve Vrouwplein in het verleden

VOLZET

Gids: Marcella Piessens
Neem de jaren zestig. Rondom dit plein waren bijna uitsluitend gespecialiseerde handelszaken
gevestigd. De overige mooie huizen werden bewoond door destijds bekende personen. Wij wandelen het plein rond en van huis tot huis vertellen we de schoonste verhalen. We weten het: regenschermen, hoeden en klakken, fietsen, verf, papierwaren zijn hier niet meer te koop. Het Biezelstraatje is verdwenen, over Piezewiet Van Dam horen we ook niets meer en een pintje drinken in ‘t Oud Amerika is verleden tijd. Maar
verhalen vertellen “uit de oude doos” doen we tijdens deze wandeling met veel plezier.
 

Donderdag 10 augustus: De wereld van Willem Die Reynaert maakte te Belsele

VOLZET

Gids: Ann Pieters
Willem, de schrijver van het middeleeuwse Reynaertverhaal kende het Waasland goed. In Belsele gaan we op zoek naar sporen van zijn middeleeuwse wereld. Wie weet waar we terecht komen als we de lepe vos volgen.

Donderdag 17 augustus: Enchanté, ga je mee?

Gids: Veerle Baert
Leer Enchanté ‘Hartelijke Plekken' kennen: een netwerk van 17 hartelijke handelaars in onze stad, die een warme plek creëren voor mensen in een kwetsbare positie. Hartelijke Plekken zorgen dat kwetsbare personen van diverse faciliteiten gebruik kunnen maken: een gratis koffie, een babbeltje, even in de warmte zitten... Een hartverwarmend project in samenwerking met Avansa Waas-en-Dender, Stad Sint-Niklaas, lokale handelaars en sociale organisaties.
 

Donderdag 31 augustus: Ballonwandeling n.a.v. Vredefeesten

VOLZET

Gids: Sandra Vancauwenberghe

Sint-Niklaas is al van in de 19e eeuw gefascineerd door de luchtballon. Waaslanders in het algemeen en Sint-Niklazenaren in het bijzonder staan dan ook internationaal zeer hoog aangeschreven. Tijdens de wandeling komen we op verschillende plaatsen waar het verhaal van onze luchtballonen uitgerold wordt. Gas- en luchtballonen, vormen en technieken, acrobatie en wedstrijden, windrichtingen en -snelheden,... We zullen alle geheimen prijs geven. In het vooruitzicht van de ballonfeesten van het weekend  daaropvolgend is dit een goede introductie om met nog meer fierheid naar boven te
kijken en zoals altijd te roepen “Kijk, nog één!”

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer