Mercator Museum
Mercator Museum

Mercatormuseum

Expo
Social media sharing

Zonder Mercator geen gps. Tot die conclusie kom je na een bezoek aan het Mercatormuseum in de Zamanstraat.

Mercator introduceerde het begrip atlas als 'een samenhangende verzameling kaarten'. Elk zeeschip heeft nog altijd kaarten aan boord gebaseerd op zijn projectie. Zelfs de kaartindeling in de gps is afgeleid van de Mercatorprojectie.

Het Mercatormuseum biedt een chronologisch verhaal van de cartografie, van de oudheid tot vandaag. Tegen die achtergrond worden de figuur en het werk van Gerard De Cremer (Rupelmonde 1512 – Duisburg 1594) – alias Gerard Mercator – uitgelicht. De zeldzame aardglobe (1541) en hemelglobe (1551), onlangs opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst, blijven dé blikvangers van het museum. De rijke verzameling atlassen, onder meer zijn allereerste Ptolemaeus-editie uit 1584, schittert in de vitrines. De computeranimaties, videoreportages en interactieve aanraakschermen in het museum plaatsen de kaarten, atlassen en globes van Mercator in een verrassende hedendaagse context.

Virtuele rondleiding

Bereid je bezoek voor met deze nieuwe virtuele wandeling in het Mercatormuseum. Je bent maar enkele muisklikken verwijderd van de prachtige wereldbollen van Mercator. Je kan inzoomen op enkele kaarten of een paar filmpjes bekijken.

wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten street arttreinPage 1Created with Sketch. uitgaan wandelenwinkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer