The International Ex Libris Centre
The International Ex Libris Centre

Internationaal Exlibriscentrum

Expo
Social media sharing

160.000 ex librissen, gelegenheidsprenten en illustraties van de hand van 5.500 kunstenaars uit meer dan 50 landen onder één dak? Jawel, daarvoor moet je in het Internationaal Exlibriscentrum in het Stedelijk Museum Zwijgershoek zijn.

Een ex libris of boekmerk is oorspronkelijk een eigendomsvermelding vooraan in een boek waardoor je te weten komt wie de eigenaar van het boek is of is geweest.

Het Exlibriscentrum ging van start in maart 1975 met de aankoop van 43.500 stuks van Jan Rhebergen, een Nederlands verzamelaar. Sindsdien kwamen daar systematisch belangrijke collecties bij. In veel gevallen ging het om schenkingen. Het Exlibriscentrum zorgt ook zelf regelmatig voor nieuwe kunstwerkjes dankzij de tweejaarlijkse internationale Grafiekbiënnale.

"Een verborgen parel in het hart van de stad"

Om het exlibriscentrum te bezoeken moet je eerst een afspraak maken. De musea zijn jaarlijks gesloten gedurende de drie laatste weken van december en de twee eerste weken van januari.

wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten treinPage 1Created with Sketch. uitgaan winkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer