Atlas

De mooiste atlas van de wereld - de Atlas Maior van Blaeu

Expo
Social media sharing

De mooiste, de duurste, de grootste: alle superlatieven gelden voor de Atlas Maior die Johan Blaeu in 1662 op de markt bracht. In 11 lijvige boekdelen met maar liefst 594 handgekleurde kaarten en meer dan 3.000 bladzijden tekst bundelt Blaeu de geografische kennis van zijn tijd.

Deze ‘Google Maps’ van de 17de eeuw was de duurste uitgave die toen over de toonbank ging. Dat was niet anders in 2018, toen The Phoebus Foundation op een Brusselse veiling voor een fors bedrag een unieke, uitstekend bewaarde Latijnse editie kocht. De Atlas Maior vormt de basis voor de later uitgegeven Atlas Blaeu - Van der Hem. Deze atlas werd in 2003 opgenomen op de Werelderfgoedlijst voor documenten van de UNESCO.

Voor het eerst worden de 11 delen van de veelbesproken aanwinst in zijn geheel gepresenteerd aan het publiek.

In de tentoonstelling ontrafelt een handige kijkwijzer de informatie die de geografen zo mooi in kaart hebben gebracht. Je komt meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van de getoonde kaarten. Haarscherpe vergrotingen geven alle details op het kaartbeeld prijs. Deze visuele rijkdom leent zich uitstekend tot extra duiding over geografische fenomenen en markante historische verhalen over landen en de mensen die er wonen. Ten slotte focust de kijkwijzer op de diverse onderdelen van een kaart zoals:

  • schaalaanduiding
  • legende
  • cartouche en opdracht
  • wapenschild
  • kompasroos

Als bezoeker kan je zelf op ontdekkingstocht in de digitale atlas op grote aanraakschermen.

We leggen interessante verbanden met kaarten en atlassen van Gerard Mercator, Petrus Kaerius, Abraham Ortelius en Henricus Hondius uit de vaste collectie van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (KOKW).

Uitvoerig gedocumenteerde wandpresentaties, enkele unieke objecten in bruikleen en gevatte interviews met specialisten illustreren diverse thema’s zoals:

  • De bronnen voor het maken van kaarten
  • Het werkproces van A tot Z en de daarvoor gebruikte technieken
  • Het veranderende wereldbeeld in de 17de eeuw
  • Het commerciële potentieel van nieuw ontdekte gebieden in kaart gebracht

De expo sluit af met een boeiende BBC-documentaire over cartografische hoogtepunten uit de Gouden Eeuw. over de Atlas Blaeu- Van der Hem.

Een handige gratis wandelcatalogus met reproducties van enkele kaarten zorgt voor een blijvend spoor van deze expo in je boekenkast.

Nagenieten doe je in ons museumcafé met een Blauw export bier of een frisdrank, een bonus inbegrepen in je museumticket. Dit kan pas van zodra de corona-maatregelen opnieuw een horeca-functie toelaten.

De tentoonstelling is een productie van het SteM Sint-Niklaas in samenwerking met The Phoebus Foundation en de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas. De tentoonstelling loopt van 7 februari tot en met 25 april. 

Reserveren is verplicht. Dit kan via www.museasintniklaas.be/plan-jouw-bezoek/tickets

wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten street arttreinPage 1Created with Sketch. uitgaan wandelenwinkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer