Een groep op sneukeltocht komt aan het Stationsplein
Een groep bezoekt het park

Themawandelingen in groep

Social media sharing

Themawandelingen

Start je dag met een fijne wandeling doorheen de stad. Kies je thema en laad je rondleiden doorheen de stad door één van onze gidsen die je meeneemt in zijn of haar verhaal. Deze wandelingen kunnen enkel met gids worden gedaan. Interesse? Neem contact op met dienst toerisme via het online contactformulier. 

Street art-wandeling

Recent werd onze stad een pak kleurrijker! Als je weet waar je moet kijken is de hele binnenstad een openluchtmuseum. Er zijn onder andere enkele pareltjes van muurschilderingen te zien die hoog scoorden in de wedstrijd 'Best of Belgium Street Art'.
Duur: 2 uur

Ballonwandeling

Een informatieve gidsbeurt met een culinair en technisch tintje over de ziel van onze stad: 'Ballonnen'. Je leert alles over hoe het Wase ballonverhaal ooit begon. Een 'luchtig' verhaal van 1784 tot heden, van vrede tot vrijheid.                                                                                             Duur:  2 uur

Art deco-wandeling

De art deco-wandeling brengt je langs de mooiste voorbeelden van deze kunststroming uit het interbellum (1918-1940). In die bloeiperiode van de textielnijverheid in onze stad werden nieuwe wijken aangelegd, waarbij industriëlen en handelaars huizen en panden in de ‘moderne stijl’ optrokken. Het hoogtepunt van deze wandeling is een bezoek aan de imposante Broederschool.
Duur: 1 tot 2 uur

Mercatorwandeling

Deze wandeling doorheen Sint-Niklaas laat je kennismaken met het leven, het werk en de ideeën van Gerardus Mercator, Vlaanderens beroemdste cartograaf. Er zijn talloze gebouwen, beelden en kunstwerken die naar hem en zijn tijd verwijzen.  Via deze fascinerende tocht beleef je de historische binnenstad op een heel nieuwe manier.
Duur 1,5 tot 2 uur

Sneukeltocht

Onder begeleiding van een ervaren gids proef je al wandelend Sint-Niklase specialiteiten. Terwijl je snoept van al dat lekkers vertelt de gids je leuke anekdotes over alle gebouwen, monumenten en pleinen die van Sint-Niklaas een unieke stad maken.
Prijs: 10 EUR per persoon + gidsenvergoeding: 65 EUR per groep van max. 25 personen
Duur: 2 uur
Mogelijk van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10 en 18 uur.

Sint-Niklaas, een acht eeuwen durend verhaal

Historische wandeling doorheen de stadskern. De gids wijdt je in in de rijke geschiedenis van de stad. Deze wandeling voert langsheen de kenmerkende plaatsen en monumenten. De allergrootste markt van West-Europa heeft voor jou nadien geen geheimen meer.
Duur: 1 uur

Handel en herbergen

Dat Sint-Niklaas ontstond op een kruispunt van handelsroutes, is bekend. Maar wat hield die handel precies in? Welke rol speelden de herbergen in het ontstaan van Sint-Niklaas en die handelsfunctie? 
Duur: 2 uur

Oude gevels, propere verhalen

Een wandeling met een ludieke invalshoek, die optioneel ook in het Sint-Niklase dialect kan worden gegidst, en de geschiedenis van de Grote Markt uit de doeken doet. Ook tal van oude uitdrukkingen, typisch voor de Wase hoofdstad, komen aan bod. Een wandeling met een heel andere invalshoek.
Duur: 1 tot 2 uur, naar keuze

Van Johanna tot Jacqueline

De geschiedenis van Sint-Niklaas is er één waar vrouwen een niet te onderschatten rol in speelden. Van stichteres van de stad tot pionier van de Wase ballonvaart, van grondlegster van de grootste markt tot zorgverleners avant la lettre.
Duur: 2 uur

Kunst in de Stad-wandeling

Wandelend genieten van kunst – het kan nergens beter dan in Sint-Niklaas. Kunst in de Stad vzw brengt kunst naar de mensen: reeds veertig jaar lang wordt de open ruimte verfraaid en verrijkt met een indrukwekkend kunstpatrimonium. We ontdekken de mooiste parels en de kunstenaar achter het werk.
Duur: 2 uur

Textielwandeling

Tijdens deze wandeling leidt de gids je langs de huizen van de ‘textielbarons’ maar ook langs straten waar de eerste weverijen en breiateliers gevestigd waren. Ook wordt de sociale geschiedenis van de breigoednijverheid belicht.
Duur: 2 uur

Ontdek de grootste schrijvers van Sint-Niklaas

Onze gidsen nemen je mee doorheen de verhalen van beroemde Sint-Niklase schrijvers en beruchte figuren zoals Reynaert de vos. Wandel door de prachtige art deco buurt van Tom Lanoye of neem een kijkje in het verleden van Marc Sleen. Deze wandelingen zijn enkel te boeken met gids. Interesse? Contacteer dienst toerisme. 

Literiare wandeling 

Sint-Niklaas heeft een rijk verleden aan literaire genieën. In deze wandeling maak je kennis met de beroemde Wase priester-dichter Anton Van Wilderode, die jarenlang les gaf in Sint-Niklaas. De geestelijke vader van Nero, Marc Sleen bracht een groot deel van zijn jeugd door in onze stad. Zijn leven en geschiedenis van de stad vindt u terug in het " B-gevaar". Ook Paul snoek en andere dichters kleuren ons straatbeeld. Tijdens deze wandeling leer je hen allemaal beter kennen. 
Duur: 2 uur

Reynaert-wandeling

De sluwe vos sluipt nog steeds rond in het Land van Reynaert. De Reynaert-wandeling loopt langsheen de Grote Markt, het stadspark, het Kasteel Walburg en de Reynaertbank. Je kan deze tocht uitbreiden met bijvoorbeeld een bezoek aan de Reynaerttotem of het Reynaertkabinet in het SteM.
Duur: 2 uur

Tom Lanoye-wandeling

De gids leidt je op een sociale, literaire en architecturale wandeling doorheen de Elisabethwijk. Schrijver Tom Lanoye werd hier geboren en groeide op in deze wijk. Citaten uit zijn rijke oeuvre, karaktervolle panden en gezellige pleintjes kleuren deze wandeling.
Duur: 2 uur

Meer info over een groepsbezoek?

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer