Vier jongens fietsen over de fietssnelweg

Fietssnelweg F411 Sint-Niklaas-Hulst

Fietsen
Social media sharing

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen kom je vlot met de fiets tot in het centrum van Sint-Niklaas via fietssnelweg F411. Het fietspad loopt kaarsrecht de stad in, want vroeger liep er hier een spoorwegbedding. Je fietst de stad in aan het kruispunt Driekoningen. De vroegere spoorwegbedding vormt een gedroomde groene fietsroute. Het fietspad is in de volksmond bekend als Mechelen-Terneuzenwegel.

Geschiedenis

De stoomfluit van de eerste trein op het traject Sint-Niklaas-Terneuzen weerklonk op 10 april 1871. Dat tracé vormde het laatste stuk van spoorlijn 54 Mechelen-Terneuzen, die de afzet van steenkool uit het bekken van Charleroi moest vergroten en het internationale transport door België bevorderen. De spoorweg speelde een belangrijke rol in de economische en sociale ontwikkeling van het Waasland.

De laatste reizigerstrein tussen Sint-Niklaas en Hulst reed in mei 1952. Het goederentransport werd pas in oktober 1975 opgeheven. Op de bedding van het tracé Sint-Niklaas-De Klinge is over een lengte van 11 km een fiets- en wandelpad in asfalt aangelegd dat deel uitmaakt van het fietsroutenetwerk van het Waasland en Zeeland.

Ontdek het Waasland

Zin om het landelijke Waasland te verkennen, met zijn vele kreken, bossen, vaarten en velden? Neem dan zeker een kijkje bij Toerisme Waasland.
Sint-Niklaas ligt in het midden van het Waasland en is de ideale uitvalsbasis voor fietstochten en wandelingen doorheen de streek.

 

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer