The Church of Saint Joseph (exterior)
The Church of Saint Joseph (interior)

Sint-Jozefkerk Tereken

Gratis
Social media sharing

De Sint-Jozefkerk van Tereken verscheen eind negentiende eeuw als derde kerk in het stadsbeeld. Tereken was toen een arme arbeiderswijk die een eigen dialect sprak.

De bakstenen kerk in neogotische stijl werd opgetrokken van 1872 tot 1878. De constructie naar het plan van Edmond Serrure verliep niet helemaal volgens de regels van de katholieke kunst, maar nood breekt wet. Het koorgedeelte is hier niet naar het oosten gericht, maar naar het westen. Dat kwam omdat bij de inplanting rekening moest worden gehouden met bestaande gebouwen en straten. Vanuit de kerktoren werd trouwens in 1888 een van de oudste foto’s van de stad genomen. Leuk detail: de hoogste luiken van de kerktoren hebben iets weg van het toilet uit (over)grootmoeders tijd: het licht valt binnen door... een uitgezaagd hart.

De Sint-Jozefkerk beschikt over een uniek Drapsorgel. Het werd gebouwd in drie fasen van 1978 tot 1991. Regelmatig vinden er concerten plaats, ook met hedendaagse artiesten.

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer