The Reynaert Statue

Reynaertstandbeeld

Wandelen
Social media sharing

Reynaertbeeld

Sint-Niklaas komt niet voor in het Reynaertverhaal, maar is al meer dan een halve eeuw de thuishaven van veel experten van het middeleeuwse epos. Een standbeeld van deze sluwe vos in het stadspark kon daarom niet uitblijven.

 

In 1955 werden op diverse plaatsen in het Waasland die voorkomen in het Reynaertverhaal zitbanken met citaten geplaatst, maar dus niet in Sint-Niklaas. Bij de feestelijke onthulling van de zitbanken vond voorzitter Jozef Van Overstraeten van de Vlaamse Toeristenbond dat een beetje sneu, zeker omdat de Wase hoofdstad de thuisbasis was van pastoor De Wilde en broeder Aloïs, twee eminente kenners van het epos. Daarom kreeg Sint-Niklaas in 1958 niet alleen een Reynaertbank, maar ook dit beeld van de hand van Albert Poels. Het laat Reynaert zien die met krokodillentranen afscheid neemt van het hof van koning Nobel. Maar zijn spits rechtopstaande oren verraden dat hij andere plannen heeft. 

 

Albert Poels beitelde het beeld uit roze zandsteen uit Mainz. Door de blootstelling aan weer en wind kleurt dat ondertussen behoorlijk rood.

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer