Hof van Belsele

Kasteel 'Hof van Belsele'

Wandelen
Social media sharing

Het kasteel van Belsele, ook bekend als het ‘Hof van Belsele’ of het ‘bisschoppelijk kasteel’, staat er tegenwoordig opnieuw in volle glorie bij. Er wonen geen adellijke heren, bisschoppen of priesters meer, maar een eigenaar die er een punt van eer van maakt om dit waardevol stukje Belsele te behouden.

De site dateert van 1236 als thuisbasis van de eerste ‘Heer van Belsele’. Er bleven lieden met ronkende titels in wonen tot in 1754. Toen kocht de Gentse bisschop Maximiliaan van der Noot het 4,2 ha grote domein aan. Hij liet het kasteel verbouwen tot zomerresidentie. Van 1808 tot 1872 was er een kostschool in gevestigd. Na een periode van bewoning liet de Gentse bisschop met Sint-Niklase roots Antonius Stillemans het kasteel in 1904 opnieuw verbouwen en uitbreiden om dienst te doen als verblijf voor priesters op rust. Die bestemming bleef behouden tot 2003. Toen kwam het opnieuw in handen van een particulier.

Het domein van het Hof van Belsele is privé, maar wordt bij bepaalde gelegenheden zoals Open Monumentendag of Dag van het Park opengesteld voor het publiek.

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer