Inkomhal Broederschool Art Deco

Inkomhal Broederschool art deco

Wandelen
Social media sharing

De art deco kon tijdens het interbellum in de vorige eeuw niet alleen de welgestelde burgers bekoren. Ook de broeders Hiëronymieten lieten zich verleiden. Het hoofdgebouw van de Broederschool in de Nieuwstraat blijft een (ietwat verborgen) pareltje.

De congregatie van de Broeders Hiëronymieten werd in 1839 gesticht om voor een jongensweeshuis in de Nieuwstraat te zorgen. Al snel kwamen daar ook een kosteloze school en een ‘krankzinnigengesticht’ bij. De congregatie palmde systematisch het hele gebied tussen de Nieuwstraat, Kroonmolenstraat en Dalstraat in. In 1932 werd het hoofdgebouw in de Nieuwstraat opgetrokken in de toen in Sint-Niklaas in burgerlijke middens populaire art-decostijl. In de inkomhal domineert het veelkleurige glasraam ‘Christus Koning’ van Eugeen Yoors. 

Het hoofdgebouw maakt nog steeds deel uit van de actieve Broederschool Humaniora. Het is een klassieker tijdens toeristische rondleidingen en tal van manifestaties die erfgoed in de kijker zetten.

Het gebouw is enkel te bezoeken na afspraak en met een gids.
Meer inlichtingen: toerisme@sint-niklaas.be

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer