Huis Janssen met Mercatorbeeld
Glasramen met zicht op Mercatorpark
Glasramen
Huis Janssen (gerenoveerd)

Huis Janssens

Social media sharing

Het Huis Janssens werd in 1878 gebouwd in opdracht van Alfons Janssens. De architect was dezelfde als die van het stadhuis, Pieter Van Kerkhove. 
Voordien streed Alfons Janssens als zoeaaf in het leger van de paus. In een nis boven de poort van het huis staat het beeld van paus Pius IX. Het huis werd dan ook vaak het huis van Paus Janssens genoemd.

Reeds in 1909, enkele jaren na de dood van Alfons Janssens, werd het gebouw verkocht aan de stad met als uitdrukkelijke voorwaarde het gebouw in te zetten voor de verspreiding en de bevordering van de kennis van de kunst en de wetenschap. Sindsdien bood het gebouw onderdak aan de collectie van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (KOKW), de facto het eerste echte museum in de stad.

Het huis werd slechts beperkt verbouwd en behield in belangrijke mate de sfeer van het 19e eeuwse herenhuis. Kleuronderzoek en oude foto’s maakten ons echter duidelijk dat het 19e eeuwse interieur niet te vergelijken was met het huis zoals we het de voorbije decennia kenden. Tijdens de interieurrestauratie werd het gebouw in ere hersteld en werd het rijke kleurenpalet teruggebracht. Het monotone beige moest plaats maken voor houtimitaties, blauwe, groene en okertinten en kleurrijk behang, waardoor het gebouw opnieuw de grandeur van weleer uitstraalt.

Door de voorgaande buitenrestauratie (met ook aandacht voor isolatie) en de grondige interieuraanpak met integratie van hedendaagse technieken, is het gebouw opnieuw klaar voor de toekomst. Het gebouw kan opnieuw en beter zijn museale functie opnemen en op de mooie zolderverdieping is er ruimte voor onderzoek en educatieve werking binnen de erfgoedsector. Een goede en passende bestemming is nog steeds de beste garantie voor een duurzame instandhouding.

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer