Janssens Manor (exterior)

Huis Janssens

Social media sharing

Momenteel is het volop in restauratie, maar daarna zal Huis Janssens schitteren als nooit tevoren. De gevel van het statige pand in de Zamanstraat krijgt zijn oorspronkelijke, grandioze kleuren terug.

Dit authentieke herenhuis werd in 1878 gebouwd in opdracht van Alfons Janssens, door dezelfde architect als die van het stadhuis. De bedoeling was de status en het gedachtegoed van de familie te etaleren. Op zijn 27ste streed hij als zoeaaf aan de zijde van de paus. In een nis boven de poort van zijn huis staat het beeld van Pius IX. Het huis werd dan ook vaak het huis van Paus Janssens genoemd.

Al in 1907 kocht het stadsbestuur de woning aan en gaf ze die een museale functie als zetel van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas. In de toekomst zal het Huis Janssens (en de parktuin) ook worden ingezet voor onder meer kleinschalige concerten, voordrachten en lezingen. De heropening in zijn volle glorie volgt allicht in 2020.

wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten street arttreinPage 1Created with Sketch. uitgaan wandelenwinkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer