Dries van Sinaai

De Dries van Sinaai

Social media sharing

De Dries is al 800 jaar lang hét visitekaartje van deelgemeente Sinaai. Het plein vormt letterlijk en figuurlijk het hart van het dorp. Sinds 1983 is het een beschermd dorpsgezicht.

Johanna van Constantinopel schonk in 1219 een rechthoekig stuk grond aan de parochie Sinaai. De vorm is uniek in het Waasland omdat de andere driesen doorgaans uit een driehoek bestaan. In de loop der eeuwen groeide de weide voor schapen uit tot een ontmoetingsplaats voor de Sinaainaren, pal in het dorp. De dorpspomp leverde drink- en waswater. Er stond lange tijd een kiosk en de schutters waren er thuis. Het was hier dat in 1830 de onafhankelijkheid van België werd gevierd, waarvan de toen geplante zomereik vandaag nog steeds getuigt. Geen wonder dus dat de gegoede burgers van Sinaai wat graag hun herenhuizen rond het groene plein optrokken.

Ook nu nog treffen de locals elkaar regelmatig op de Dries, met als jaarlijks hoogtepunt de Volkssportfeesten eind augustus. Daarbij staat onder meer een ludieke competitie tussen de Sinaaise straten en wijken op de affiche.

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer