Dorpspomp van Belsele

De dorpspomp van Belsele

Gratis Wandelen
Social media sharing

Aan de dorpspomp in Belseledorp bleef de tijd stilstaan dankzij het kunstwerk ‘Wassende vrouwen’ van Dora De Koninck.

De huidige dorpspomp dateert van 1858. Ze was de enige bron van drinkwater voor veel dorpsbewoners tot aan de komst van het leidingwater. Hoewel de pomp in onbruik is geraakt,  blijft ze mee het dorpsgezicht bepalen. Bij de heraanleg van Belseledorp in 2005 bleek dat de gemetselde put vijftien meter diep is. Sindsdien is die afgesloten van het grondwater.

In 2009 werd de dorpspomp verfraaid met de ‘Wassende Vrouwen’ van de Belseelse kunstenares Dora De Koninck. Die verwijzen naar een andere functie van de dorpspomp: de plaats waar veel vrouwen de was deden. Het was ook een ontmoetingsplaats waar de laatste nieuwtjes en roddels werden uitgewisseld.

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer