Art deco

Stillemansstraat interieur

In de periode tussen de beide wereldoorlogen kent het Waasland een sterke groei in de textielnijverheid. De stad Sint-Niklaas is in volle ontwikkeling en de voorspoedige jaren 1920 zorgen voor nieuwe woonwijken. De welvarende burgerij geeft creatieve architecten de opdracht tot het bouwen van schitterende huizen in de meest trendy stijl van die tijd: art deco. Tot op vandaag zijn er prachtige woningen bewaard gebleven en de Mgr. Stillemansstraat is zelfs beschermd stadsgezicht sinds 2002.

In 2017 verschenen twee nieuwe publicaties over deze bouwstijl in Sint-Niklaas. De ‘erfgoedsprokkel’ over art deco-architectuur is een beknopt maar kwaliteitsvol naslagwerkje, uitgegeven door het stadsarchief in samenwerking met het provinciebestuur.
De kleine cultuurgids ‘Art deco in Sint-Niklaas’ van de hand van Anthony Demey en eveneens uitgegeven door het provinciebestuur is een sterk herwerkte en verrijkte heruitgave van de publicatie uit 1998.
Beide publicaties (2 EUR en 7 EUR) zijn verkrijgbaar bij het toeristisch infokantoor. 

Gegidste Art-deco wandeling en bezoek aan de Broederschool enkel na afspraak en met gids.

Art-deco wandeling op eigen houtje?
Historische wandeling (4.7 km) en Art-deco wandeling (5,3 km), een uitgestippelde wandeling met plannetje en info leidt je langs de voornaamste bezienswaardigheden van de stad.
te koop aan 1 EUR bij de dienst Toerisme

dienst toerisme

Dienst toerisme

Grote Markt
45
9100
Sint-Niklaas
03 778 35 00
wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten treinPage 1Created with Sketch. uitgaan winkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer