Op ontdekking in de stedelijke musea

Meisje bij globe in Mercatormuseum

Het SteM Zwijgershoek, het Mercatormuseum en de Salons openden opnieuw hun deuren. De stedelijke musea verwelkomen enkel individuele bezoekers. Ook als gezin, kleine familie- of vriendengroep zien we je graag komen. Voor scholen of groepen kan een museumbezoek nog niet. Het museumcafé in het Mercatormuseum blijft voorlopig dicht. Er staan ook nog geen activiteiten zoals lezingen of rondleidingen op het programma.

Gabriëlla Cleuren exposeert in De Salons

Tijdelijke exposities kleuren de cultuurherfst

 1. Land van Waas in oude kaarten II

Mercatormuseum – tot 13-12-2020

 1. Vrouwen charmeren met graveren

SteM Zwijgershoek – Gerard Gaudaenzaal – tot 13-12-2020

Vier unieke programma’s voor gezinnen met kinderen van 4 tot 12 jaar

 1. Op stap met het Museumkoffertje in het SteM

Leuke zoektocht voor kinderen tussen 4 en 7 jaar. In een klein koffertje zitten alledaagse voorwerpen. Ga wandelen en zoek de oude voorwerpen die bij al die spulletjes van vandaag passen.

 1. Op ontdekking met Arthur in het SteM

Toffe speurtocht voor kinderen vanaf 10 jaar, met mooi opdrachtenboekje.

De Aap Arthur is jouw gids. Samen met hem en zijn vele dierenvrienden ontdek je de oudste geschiedenis van het Waasland.

 1. De droomwereld van Kaatje in de Salons

Kaatje gaat voor de eerste maal naar een museum. Met het boekje De droomwereld van Kaatje kan je in de Salons, terwijl je naar de mooie schilderijen kijkt, even wegdromen…

 1. Spannende fotozoektochten in drie musea

Vanaf 1 juli kunnen kinderen aan de slag met de gloednieuwe bingokaarten. Daarmee gaan ze op de drie museumsites als een speurhond langs de vitrines en de kunstwerken op zoek naar de juiste afbeelding. Spelplezier gegarandeerd voor alle jonge Sherlocks.

Vaste collecties schitteren als nooit tevoren

Voor veel cultuurtoeristen wordt het een hele klus om de verborgen parels in eigen land te ontdekken. Wij kunnen je met drie boeiende sites zeker aangenaam verrassen.

SteM Zwijgershoek

Het SteM brengt met een uitgelezen selectie van voorwerpen, documenten, beeld en geluid de rijke geschiedenis van Sint-Niklaas en het Waasland tot leven.

Mercatormuseum

Het Mercatormuseum biedt sinds 1962 een chronologisch verhaal van de cartografie, van de oudheid tot vandaag. Binnen dit verhaal worden de figuur en het werk van Gerard De Cremer – alias Gerard Mercator – in de schijnwerpers geplaatst.

De Salons

De Salons zijn gevestigd in een monumentaal herenhuis met een opmerkelijke kunstcollectie. Een bezoek betekent twee vliegen in één klap. Je krijgt een deel van onze kunstcollectie te zien en tegelijk geniet u van de onweerstaanbare charme van het gebouw.

Speciale maatregelen voor jouw veiligheid

 • Vooraf je bezoek reserveren, is verplicht. Dit kan via het reservatieformulier op de museumsite, via mail naar reservatiemusea@sint-niklaas.be of telefonisch op 03 778 34 50.
 • Je krijgt ongeveer 2 uren de tijd om een site te ontdekken.
 • Elektronisch betalen (liefst contactloos) is de regel. Cash betalen is de uitzondering. De MuseumPASS is welkom.
 • Dispensers met desinfecterende handgel staan voor jou klaar. Het poetspersoneel is aanwezig om het sanitair tijdens de bezoekuren te desinfecteren.
 • Je volgt het verplichte publieksparcours.
 • Afstand houden is de boodschap.
 • Interactieve toepassingen: aanraakschermen en audiotoepassingen met hoofdtelefoons staan tijdelijk non actief. Treklades worden regelmatig door het onthaalpersoneel ontsmet. Bedieningsknoppen van filmprojecties manipuleer je (net als de Bancontact) met een wattenstaafje.

Contact

Stedelijke musea

Zwijgershoek 14
9100
Sint-Niklaas
03 778 34 50
wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten street arttreinPage 1Created with Sketch. uitgaan wandelenwinkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer