De brandweermannen poseren met hun zeepkist in de vorm van een brandweerwagen
De brandweermannen poseren met hun zeepkist in de vorm van een brandweerwagen
David De Rop, brandweer

We doen het voor vzw Pinocchio, een organisatie die zich inzet voor kinderen met brandwonden

Festival

Brandweer rukt uit met zeepkist tijdens Foorfeest

De brandweer redt levens, blust branden en helpt de kwetsbaren. Maar af en toe doen ze ook eens zot. Op de zeepkistenrace van het Foorfeest, bijvoorbeeld. Ook dit jaar halen ze hun prijsbeest van stal: een zelf gelast brandweerautootje zonder pedalen, maar mét rem.

Het jaarlijkse Foorfeest is een hoogmis voor vintageliefhebbers. Van marktjes tot circusacts en swingende livebands: het volk stroomt toe. Maar één van de absolute publiekstrekkers van dit olijke volksfeest is ongetwijfeld de zeepkistenrace. Verschillende teams nemen het tegen elkaar op in zelfgemaakte, niet geautomatiseerde wagentjes die vertrekken op een helling en zo over de Grote Markt bollen. Eén van de vaste teams is dat van de brandweer. Dit jaar doen ze voor de derde keer op rij mee. Om de eerste prijs mee naar huis te slepen, halen ze hun good old brandweerauto boven. “Daar hebben we het eerste jaar de Originaliteitsprijs mee behaald”, vertelt brandweerman David De Rop. “Een publieksprijs. Blijkbaar zijn we een graag geziene gast. Ik snap dat wel. We maken veel kabaal en ambiance. En dan is er natuurlijk nog die sirene: een onweerstaanbare combinatie”, grapt De Rop.

“Deelnemen is echt goed voor de groepssfeer”

Teambuilding

Het brandweerkorps knutselde de zeepkist in elkaar na de uren. “Eigenlijk was dat echt een project dat de groepssfeer er alleen maar beter op heeft gemaakt. Teambuilding! We hebben hier natuurlijk ook een paar handige harry’s zitten. Elektriciteit, schrijnwerk,... We weten wel wat we doen. We begonnen met een plan en nadien startten we met de laswerken. Het stuur haalden we uit een oude auto en de zetels komen uit een Lijnbus. Redelijke comfortabele ritjes wel, alleen soms wat hobbelig, door die kleine wieltjes”, lacht De Rop.

“Of we ons prototype ook aan een testrit hebben onderworpen? Niet echt, we hadden vertrouwen in het werk van de collega’s. Het tweede jaar hebben we een ander model gemaakt, maar zijn we tijdens de test al op onze zijkant belandt. Die wedstrijd was niet onze sterkste. We rekenen daarom opnieuw op ons eerste model, en op het volledige brandweerkorps. Volgend jaar hebben we misschien tijd om een nieuwe versie in elkaar te steken.”

Vzw Pinocchio

Wie zich afvraagt waarom de brandweer in een veel te kleine replica van hun eigen brandweerauto’s kruipt: het is voor het goede doel. “We doen het voor vzw Pinocchio, een organisatie die zich inzet voor kinderen met brandwonden. We organiseren ook een barbecue en een fietstocht. Meer dan de moeite waard! Als we 5000 euro ophalen, kunnen amper twee kindjes een week op kamp. Maar zo’n kampen zijn van onschatbare waarde. Ze vergeten er hun pijn en zijn weer gelukkig.”

De zeepkistenrace vind je op 5 mei op het Foorfeest op de Grote Markt, tussen 14 en 18 uur.

Social media sharing
wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer