Drie volwassenen hoofddansers en acht jonge meisjes dansen in periodekostuums in de kerk
Vlaamse meesters in Situ

Vlaamse Meesters lokten meer dan 4000 bezoekers deze zomer

Vlaamse Meesters, een succesverhaal!

Het zijn drukke maanden geweest in de Sint-Nicolaaskerk. Het kunstproject Vlaamse Meesters in Situ begint aan zijn laatste twee weken. Nu al kunnen we zeggen dat er meer dan 3000 bezoekers het schilderij kwamen opzoeken. Zowel vlaamse als internationale bezoekers wouden leerling Vlaamse Meester Pieter Thys en zijn Kruisafneming bewonderen. 

Dankzij de drie meter hoge trap kan je het schilderij op ooghoogte waarnemen. Ook staat er een touchscreen met info over het werk voor alle leeftijden. Zowel volwassenen, jongeren en kinderen krijgen op hun maat informatie. In de vorm van tekst, filmpjes en spelletje. Zoals op alle 43 sites in Vlaanderen kan je ook hier een sticker verzamelen voor in het Pelgrimsboek te kleven.

Grote publiekstrekkers

Concert Stabat Mater- Koen Dejonghe

Het was half januari 2019 toen mijn directeur van de Muziekacademie, Tim Haerinck, me vroeg of ik ‘iets wilde doen’ rond een schilderij dat in de Sint-Nicolaaskerk hing. Door de open ruimte die ontstond werden de kunstwerken, de marmeren vloer en de architectuur van het gebouw als het ware voor de ogen ontsloten. Het gaf mij een mystiek gevoel waarbij de klanken van het Stabat Mater moesten zorgen voor de sonore achtergrond. Wat ik buitengewoon vond waren de oogverblindende danskostuums waarbij de ontwerper Johan Goessens zich op de personages uit het schilderij had laten inspireren. Het was alsof ze tot leven waren gekomen en commentaar gaven op het gegeven van ‘De Kruisafneming’ in een ontaardse barokchoreografie.

In de muziek die ik schreef heb ik getracht om toegankelijk te zijn voor een groot publiek met veel afwisseling naar karakter en bezetting. Er zijn niet minder dan 3 toetsinstrumenten als begeleiding: de piano, een synthesiser en het orgel. Om de creatie nog meer glans te geven, konden we nog rekenen op de ploeg van de stadsschouwburg die de speelruimte in de kerk voorzien had van deskundig opgesteld licht.   

Bekijk hieronder zeker de aftermovie!

Toen we het applaus in ontvangst mochten nemen van een talrijk opgekomen publiek, voelde ik me een tevreden componist - Koen Dejonghe – 9.08.2019

Restaurateur Franka Lutin

 Ook het Ambachtelijk weekend stond dit jaar in het teken van de Vlaamse Meesters. De professionele restaurateur Franka Lutin demonstreerde hoe schilderijen van oude meesters werden geconserveerd voor het nageslacht.

Het was een uniek moment om tijdens het Ambachtelijk weekend een schilderij te kunnen restaureren in de Sint-Nicolaaskerk in de schaduw van het 17e eeuws schilderij van Pieter Thys. - Franka Lutin 

Social media sharing
wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten treinPage 1Created with Sketch. uitgaan winkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer