Twee ijsberen genieten van het water
Twee vrolijk verklede ijsberen genieten van het water
Twee ijsberen verkleed als roodkapje genieten van het water
Maarten

Van zodra ik helemaal in het water zat, was het zalig. Volgend jaar opnieuw!

De tiende Wase IJsberenduik was een extra feestelijke editie, met spectaculaire vlammenwerpers en een bar op het strand. Vrolijk verklede ijsberen trotseerden het koude water in stijl én met goesting. Voor sommigen was het een vuurdoop, voor anderen een traditie met kameraden.

Ijsberen zijn geen gewone mensen. In het putje van de winter trekken ze naar recreatiedomein De Ster om daar hun wit wintervlees in badpak, speedo of grappig verkleedkostuum te hijsen. Tijdens de tiende editie liepen maar liefst negenhonderd ijsberen, groot en klein, het water in. Sommigen voelden een beetje aarzeling wanneer het koude water hun kleine teen overspoelde, maar de meesten veroverden Vikinggewijs en luidkeels roepend de Sint-Niklase plas.

"We maken er een sport van om geen enkele editie te missen"

Dompelbad als test

“Het was mijn eerste keer”, vertelt Maarten terwijl hij gauw zijn jogging inspringt en een gemberthee bestelt aan de strandbar. “We zijn hier met een groepje van fitnesscentrum Het Atelier. Vlak om de hoek dus eigenlijk een schande dat we nu pas meedoen”, lacht hij. “Of we ons hebben voorbereid? Goh ja, in het saunagedeeltje van de fitness staat een koud dompelbad. Daar zijn we een paar keer gaan inzitten, maar het water hier is met amper 4 graden toch nog andere koek. Even schrikken dus, maar van zodra ik helemaal in het water zat, was het zalig. Volgend jaar opnieuw!”

Jubileum onder vrienden

Dat ijsberen een verslavend kantje kan hebben, weet ook Tim. Hij trommelde voor de tiende keer zijn vrienden op om met z’n allen een kleine adrenalinekick te beleven. “Ja, de tiende keer! Niet omdat ik ijsberen zo fijn vind, als ik heel eerlijk ben, maar omdat we er een sport van maken om geen enkele editie te missen”, lacht Tim. “En het heeft niet veel gescheeld of we hadden ons jubileum niet kunnen halen. Ik heb onlangs een whiplash opgelopen en sukkel daar al even mee. Ik heb nog altijd wat hoofdpijn, maar ik moest hier gewoon zijn.”

Legendarisch hoogtepunt

Wat begon als een uitstap met oud-leiding van de scouts groeide uit tot een jaarlijks hoogtepunt in een hechte vriendengroep. “De Ijsberenduik is gewoon legendarisch geworden. We kijken daar ongelooflijk naar uit. Onze vriendinnen misschien iets minder. We zakken nadien al eens door. Eén keer heb ik op de zetel moeten slapen. Maar alles voor de vriendschap!”, grapt hij. “Over veertig jaar willen we dit nog altijd doen. Als versleten ventjes nog altijd samen die kick beleven, wordt lachen.”

Social media sharing
wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten treinPage 1Created with Sketch. uitgaan wandelenwinkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer