Zomerbar De Pavo in Nieuwkerken
Onze redacteur Sophie bezoekt zomerbars in het Waasland

Vakantiegevoel in eigen streek: bezoek een Sint-Niklase zomerbar

Foodies

Om het vakantiegevoel in eigen land wat op te krikken, zijn daar de zomerbars. Met of zonder kinderen: ontspannen in een groene omgeving, met veel ruimte voor social distancing, is altijd een goed idee. Op een zonnige dag of een zwoele zomeravond blijkt zo’n zomerbar alles wat je nodig hebt om elke vorm van coronamoeheid even te vergeten.

De meest bekende zomerbar van Sint-Niklaas staat allicht op naam Café Congé. Voor het tiende jaar op rij nemen de houten klapstoeltjes de koer en het grasveld van Forum Da Vinci in. Maar er zijn ondertussen wel meer zomerbars opgedoken die een bezoekje waard zijn. Nieuw dit jaar is Mel’s Bar, het zomerterras van Kasteel Walburg. Op de plaats waar in coronavrije tijden de Parkfeesten zouden plaatsvinden, staan nu een festivaltent, strandstoelen en een eetstand waar je elk hongertje meteen de kop indrukt met feestelijke hapjes als quiche of jalapeños.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De net getrouwde Benjy en Nikita in Mel's Ba

Bruidsklokken in de zomerbar

Terwijl ‘The Passenger’ van Iggy Pop door de luidspreker klinkt, wandelt een atypisch zomerbargezelschap over het brugje van Kasteel Walburg. Het kersverse bruidspaar Benjy en Nikita heeft net getafeld op ‘Chateau sur l’eau’, het terras op de kasteelvijver, en komt met hun ingeperkt bubbelgezelschap nog een glaasje drinken. “We zijn exact vijf jaar samen. Onze trouw lag al een hele tijd vast, maar het coronavirus heeft de planning ervan niet meteen eenvoudig gemaakt”, lacht de bruidegom. “Eerst zouden we 100 man uitnodigen, daarna negentien en uiteindelijk acht. We waren met weinig, maar het was een mooie dag! En de zomerbar is misschien wel de perfecte afsluiter.”

Michael en Edith

Stilte in de stad

Ook buurtbewoners vinden de weg naar de zomerbar. Even verderop zitten Michaël en Edith. Ze wonen in de Apostelstraat, maar maken regelmatig de oversteek naar het park. “De ideale plaats om coronaproof af te spreken met vrienden. En nog dichterbij huis is de zomerbar van WARP, ook de moeite!”, tipt Edith. “Eigenlijk is heel de buurt rond het Apostelplein fijn om te vertoeven. Er is altijd leven op het Apostelplein. Zelfs al passeren we er maar even op weg naar huis, er hangt toch altijd een zomers sfeertje. Normaal gezien genieten we in juli en augustus vanop ons terras van de pleinconcertjes, maar dit jaar horen we alleen de toren van de Sint-Nicolaaskerk. Er is meer stilte in de stad, en daar is ook wat voor te zeggen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Zomerbar De Pavo in Nieuwkerken

Nieuwkerken

Ook Nieuwkerkenaren kunnen deze zomer cocktails drinken in het groen. Feestzalen Roxy opende een zomerterras, maar ook De Pavo begon een zomerbar, in de Pastorijwegel naast het gemeentehuis. Eigenaars Tim en Lien waren al een tijdje van plan om een zomerbar te openen, maar de coronacrisis en de wekenlange verplichte sluiting van cafés en restaurants heeft het proces bespoedigd. De Pavo is ondergebracht in de tuin van het horecakoppel. Kippen moesten wijken voor een feesttent. In een tot keuken omgebouwde caravan maakt Tim dagverse producten, met de Pavoburger als absolute publieksfavoriet. Sommige klanten bestellen het sausje - met pickels, azijn, suiker en mayonnaise - zelfs apart.

Elegant biertje

Aan een tafeltje zitten Emiel en Marina. In coronavrije tijden vertoefde het koppel nu in Oostenrijk. “We zijn altijd fervente bergwandelaars geweest, maar de leeftijd maakt het ondertussen wat moeilijker, en corona zorgde voor de complete onmogelijkheid”, vertellen de Sint-Niklazenaars, die elkaar in 1984 leerden kennen op Forum Da Vinci, toen nog Het Atheneum. Hij was labo-assistent, zij werkte in de keuken. “Dus maken we er het beste van in eigen streek. Onze dagtrip is alvast geslaagd”, vindt Emiel. Hij at huisgemaakte vleeskroketten, zij een zomerslaatje. “En als afsluiter een Vicaris. Top biertje in een elegant glas.”
Goed om weten: binnenkort opent de stad een speelweide vlak naast de zomerbar. Ideaal om de kinderen even bezig te houden en zelf te genieten van een frisse cocktail.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Greet en Jonathan  in De Dry Coninnghen

Sinaai

Als je nog een vrij en zonnig zomerdagje op overschot hebt, moet je zeker ook even de benen onder tafel schuiven bij zomerbar De Dry Coninghen in de Hooimanstraat. Eva en Michiel pootten het pop-up café twee zomers geleden neer in hun achtertuin en laven sindsdien dorstigen bij de vleet. De bar maakte bovendien deel uit van een grote geschiedkundige viering. Toen de stad Sint-Niklaas in 2018 haar 800ste verjaardag vierde, ging Sinaai all the way met een massaspel op De Dries. De herberg werd gelukkig van het stort gered en kreeg een tweede leven als met lichtjes versierde zomerbar.

Loungehoekjes en parasols

Op zondagnamiddag loopt het er alvast goed vol. In een met kussens beklede hoek zit een groepje vriendinnen gezellig te keuvelen. Het loungehoekje ernaast wordt ingenomen door een kleinschalig familiefeestje en aan een tafeltje onder een parasol zitten Greet en Jonathan met hun drie kindjes. Ze komen net terug van een weekje Frankrijk, ergens tussen Toulouse en Bordeaux. “De kinderen bezighouden tijdens de zomervakantie is een uitdaging geworden in coronatijd. De vorige jaren deden we altijd mee aan het volksfeest en supporterden de kindjes met volle moed. In dit vreemde jaar is het wat meer improviseren. Een bezoekje aan de zomerbar, met een ijsje voor de kinderen en een kaasschotel voor ons, doet veel!”

Haast je naar de dichtstbijzijnde zomerbar! Reserveren is aangewezen op mooie dagen.

Social media sharing
wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer