't Zeewiertje
-Portret

't Zeewiertje

Winkelen

Al bijna dertig jaar brengen ze het beste uit de zee naar Sint-Niklaas. Vishandel en traiteur 't Zeewiertje heeft het allemaal in huis: van verse vis en schelp- en schaaldieren tot hoogstaande visgerechten, vissalades en zelfs kreeften uit het eigen homarium. 't Zeewiertje is bovendien de enige overgebleven klassieke viswinkel in het stadscentrum. Voor Philip Warrens (49), die samen met zijn vrouw Birgitt Cools (50) de zaak runt, was het dertig jaar geleden de logische stap. "Ik kom echt uit de visbranche. Mijn ouders hadden een groothandel en een viskraam op de markt. Ikzelf heb hotelschool gevolgd. Dan rol je er vanzelf in. Die ervaring en kennis heb je ook nodig in deze branche, anders is het bijna onmogelijk om een viswinkel op te starten."

Bij 't Zeewiertje zien ze hun klanten meestal één keer per week. "Vis is anders dan vlees. Wie één keer per week vis eet, is al een goeie 'viseter'. Daarom zijn we ook traiteur, van in het begin al, anders zou het moeilijker zijn. In die dertig jaar zijn de wensen van de klant veranderd. Vroeger moest er niks worden gefileerd, vandaag alles. Mensen blijven wel traditioneel bij de keuze van vis: de minder bekende vissoorten blijven eerder onbemind. Wat fijn is om vast te stellen, is dat er bij de jeugd de laatste jaren weer meer interesse is voor vis. Wellicht ligt dat ook een beetje aan de invloed van de televisiekoks. Of ik zelf voor vis kies op restaurant? Ja, meestal wel. Je kan altijd bijleren, vind ik. Wat ik héél graag eet, zijn vongole, of venusschelpen. Ik kan die zelf ook goed klaarmaken, maar op vakantie in Italië, met een bordje vongole op een terrasje aan zee, daar leer ik héél graag bij!" (lacht)

Info: www.zeewiertje.be

Social media sharing
wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer