Familie Verhofstede met hun succesproducten in de stokerij in Nieuwkerken
Likeuren bottelen bij brouwerij Verhofstede in Nieuwkerken
Een kleurrijk assortiment likeuren van brouwerij Verhofstede
Esmeralda en Maria Verhofstede

Met kruiden creëren we een onuitputtelijke bron van smaken

Sint-Niklaas wintert

Brouwerij Verhofstede drukte onlangs haar stempel op de Avond van de Economie. De ambachtelijke likeurfabriek ging aan de haal met de prijs van ‘retailer’ van het jaar. Het familiebedrijf innoveert en investeert, maar blijft altijd trouw aan zijn ambachtelijk karakter. Proef het zelf op de kerstmarkt, in het weekend van 7, 8 en 9 december op de Grote Markt!

Brouwerij Verhofstede opereert al 133 jaar vanuit de Vlasbloemstraat in Nieuwkerken, maar het iconische familiebedrijf heeft nog niets aan charme of authenticiteit verloren. Ondertussen staat de vierde generatie over de stookketels gebogen, en zij geven de zaak regelmatig een frisse toets. “Continuïteit is een belangrijk element uit ons succesverhaal. We proberen jaar na jaar dezelfde kwaliteit te waarborgen, en gaan ondertussen ook voluit voor lokale verankering via kruisbestuivingen met andere ondernemers”, vertellen zussen Esmeralda en Maria Verhofstede.

Nieuwe look

Maar zelfs een eeuwenoude succesformule met stevige lokale inslag kan al eens een update gebruiken. Daarom investeerde de familie in een nieuwe huisstijl en een grotere stookketel. “Onze producten verdienden een nieuwe look. Het was een evenwichtsoefening: we moesten onze herkenbaarheid versmelten met vernieuwing. En er ondertussen ook nog altijd dat beetje ongrijpbare Verhofstede-magie in verwerken”, grapt Maria.

Maar ook met de nieuwe ketel zal ambachtelijkheid primeren. “Stoken is een erg oude techniek. Het is de kunst van de distillateur om met een nieuw toestel dezelfde kwaliteit te bewaren. Bovendien komt er nog heel wat handenarbeid aan te pas. Denk maar aan het maken van de mash of de kruidensamenstelling bepalen en afwegen, suiker smelten, bottelen van de flessen of etiketteren.”

Plukken op eigen erf

Hoewel Verhofstede tot eind de jaren zestig bier brouwde, specialiseren ze zich vandaag in sterke drank. “Eén van de eerste producten die onze papa lanceerde was Hopjenever, gemaakt met wilde hop die we nog altijd plukken op eigen erf. Andere persoonlijke favoriet is de Tante Andrée 16 of Tante Andrée 35, een kruidenaperitief dat heilzaam is voor jong en oud. Kruiden staan garant voor een onuitputtelijke bron van smaken. Een goed voorbeeld is de Liqueur de Saint-Nicolas, waarmee we een gouden medaille behaalden op het Concours Mondial de Bruxelles in 2016. De likeur doet denken aan gezelligheid, familiesfeer. Net alsof Sinterklaas op bezoek is.”

Proeven op de kerstmarkt

Wie zelf eens wil proeven van deze overheerlijke brouwsels, brengt dit weekend zeker een bezoek aan de kerstmarkt. “Naast onze Pink Gin en Edelweiss Gin-tonic, bieden we uiteraard de cocktail Nicolas’ Favourite aan. En onze huisbereide Glühwein, elk jaar een voltreffer.”

Je vindt brouwerij Verhofstede en tientallen andere standhouders op 7, 8 en 9 december op de kerstmarkt op de Grote Markt. Hou na de likeur je kerstmuts nog even op en geniet van een sfeervol optreden aan het kampvuur, van winterpret op de winterkermis of een rondje op d’Ijspiste!

Social media sharing
wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer