Perenboomgaard in Nieuwkerken
Asperges in een mand
Wegel in Nieuwkerken
Onze redacteur Sophie fietste langs Nieuwkerkse wegen

Met de fiets door Nieuwkerken: wie zijn onze korte keten-handelaars?

Korte keten Fietsen

Vorige week fietsen we naar de korte keten-handelaars uit Sint-Niklaas, deze week trekken we onder een stralende zon naar de collega’s uit Nieuwkerken. Met een fietstas vol verse asperges, fruitsap en sappige aardbeien hadden we inspiratie genoeg om ‘ons kot’ even om te toveren tot een zuiders vakantieparadijsje.

Stop 1: Boerderij De Roos, Turkyen 3

In het hartje van Nieuwkerken ligt de boerderij van de familie D’Hooghe-Van Raemdonck, een gemengd landbouwbedrijf met zo’n 150 melkkoeien en mestvarkens. Wie het erf oprijdt, komt al eens een groepje alpaca’s tegen. Die maken deel uit van de kinderboerderij waar scholen in coronavrije tijden graag een bezoekje brengen. Maar voorlopig zijn het alleen de kinderen van de buren die de konijnen en dwerggeitjes komen bewonderen.

“We zijn ondertussen 34 jaar bezig”, vertelt boerin Betty terwijl ze een inspecterende blik werpt op haar voorraad hoeve-ijs, gemaakt met melk van eigen koeien. “Onze zoon Pieter is twee jaar geleden in de zaak gestapt. Hij heeft eerst nog een paar jaar lesgegeven op de landbouwschool, maar uiteindelijk bleek de lokroep van de boerderij waar hij opgroeide te sterk. We zijn een goed communicerend familiebedrijfje en dat doet mijn moederhart plezier. Zelfs in quarantaine zijn er nog altijd geen irritaties tussen de generaties”, lacht Betty. “Pieter is het gewoon om van kleins af mee te werken, maar er is uiteraard wel één en ander veranderd. Het landbouwleven was vroeger misschien een makkelijk alternatief voor wie het niet goed deed op school, maar een moderne landbouwer moet van alles op de hoogte zijn: techniek en computers zijn niet meer weg te denken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Boer Pieter van boerderij De Roos

Momenteel is het vooral druk op het land. Gras op de weides wordt gemaaid om nadien ingekuild te worden zodat de koeien deze winter voldoende voedselvoorraad hebben. Ook de blauwe bessen worden nauwlettend in het oog gehouden. “Een vijftal jaren geleden hebben we de plantjes in de grond gestoken, en ondertussen leveren ze een mooie oogst op. Half juni zijn ze plukklaar!”

Boerderij De Roos verkoopt niet alleen hoeve-ijs, maar ook aardappelen, eieren, ajuin, aardbeien en pompoen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Verse asperges van het veld

Stop 2: Wase asperges, Vlasbloemstraat 167

Via Turkyen fietsen we verder naar de Vlasbloemstraat, waar de ene klant na de andere het erf van Wase Asperges oprijdt. Het witte goud uit Wase bodem lokt tussen half april en eind juni altijd een massa volk, maar in coronatijden lijkt de aantrekkingskracht wel érg groot. “Bij momenten moeten de auto’s aanschuiven tot op straat. Bovendien zijn er veel meer fietsers en wandelaars die ons opmerken en de tijd hebben om lokaal te kopen”, vertelt Els, die in 2005 haar eerste aspergebedden aanlegde.

In de winkel helpen de kinderen van Els mee om de verkoop vlotjes te laten draaien. De schilmachine draait ondertussen op volle toeren. “Stiekem ben ik blij dat mijn zoons en dochter even niet naar school kunnen. Zonder hun helpende handen zou het moeilijk zijn om alles te bolwerken. Om half zeven ’s morgens oogsten we, waarna we binnen sorteren en schillen. Onze asperges zijn dus altijd dagvers.”

En zelfs na vijftien jaar blijven asperges één van dé favoriete delicatessen van de zaakvoerster. “Ik zou het elke dag kunnen eten! De dikkere asperges zijn de publieksfavoriet, maar ik hou ook wel van de kleintjes. Die zijn even smaakvol en perfect bij een bordje pasta. Bak ze in goeie boter met kruidenkaas en snippertjes gerookte zalm. Een zaligheid!”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Verse aardbeien van De Groenen Boomgaard

Stop 3: De Groenen Boomgaard, Vrasenestraat 248

We kopen een bakje dikke asperges - tot een week houdbaar in de ijskast, maar diezelfde avond al in de stoomoven gezwierd – en fietsen verder naar De Groenen Boomgaard. Charmante veldwegels banen zich een weg tussen weiden met dik, fris gras en gele bloemetjes. Op het erf van Den Boomgaard rijden de kinderen van Stefan en Annelies op kleine fietsjes rond. “Vorige week hebben we alle voorbereidingen gedaan om onze aardbeien voor te bereiden op de pluk”, zegt Annelies. “Door stro tussen de aardbeiplantjes te leggen is het makkelijker om te plukken en kan er geen onkruid meer groeien.” Goed nieuws voor iedere lekkerbek: de aardbeien zijn dit jaar extra zoet. “Te danken aan de overvloedige zon in april”, weet Annelies. “Het was uitzonderlijk zonnig. De laatste vijf jaar merken we dat de seizoenen onvoorspelbaarder en extremer worden. Vorige zomer was bijzonder droog en alles wijst erop dat het dit jaar niet anders zal zijn. Gelukkig krijgt de land- en tuinbouw de toestemming om zelfs tijdens extreme droogte te blijven bijwateren. Zo kunnen we zelfs na moeilijke weersomstandigheden sappige appels en peren oogsten.”

Tip: een plaatselijke imker zette een paar bijenkasten tussen de boomgaarden. Zomerhoning is het meer dan geslaagde resultaat, te koop in het winkeltje.

Tip 2: in juni kan je hier terecht voor volle kersen en krieken. Gezonde smaakbommetjes die je perfect kan verwerken in clafoutis of chocoladecrumble.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vers fruit van bij de boer

Stop 4: Pittig Fruit – Vrasenestraat 250

Een paar meter verderop houden ook Filip en Evy een bloeiend fruitbedrijf open. De grote fruitautomaat langs de kant van de straat trekt het oog van heel wat fietsers en wandelaars. “Opvallend hoeveel mensen stoppen aan onze automaat. Misschien omdat fietsers en wandelaars geen pauze meer kunnen nemen in de cafés in de buurt en daarom hier even uitblazen”, zegt Evy. Pittig Fruit is al acht generaties lang in familiehanden. Het gemend landbouwbedrijf werd met zorg omgevormd tot een fruitbedrijf en werkt volgens het principe van geïntegreerde gewasbescherming, waardoor ze bestrijdingsmiddelen kunnen beperken.

Evy was laborant, maar gaf haar werk op om mee te draaien in het familiebedrijf. “Vrijwel meteen nadat ik Filip heb leren kennen, wist ik dat er geen andere keuze zou zijn dan ook in het landbouwleven te stappen”, glimlacht ze. “Maar ik ben zelf van boerenafkomst, van De Velle in Temse, dus ik wist wel wat ik kon verwachten. Ik zou me mijn leven niet meer anders kunnen voorstellen. Een bureaujob? Niets voor mij.”

Om de dorst te lessen, krijgen we een glaasje gloednieuw appel/gember/citroen fruitsap. De zomer in een glas, zo blijkt. Meteen een 5 liter doos gekocht!

Social media sharing

Trage wegen kaart

Zelf ook op pad? Dat kan! De Trage wegen-kaart geeft een overzicht van 60 km trage wegen in Sint-Niklaas en deelgemeenten. Er staan ook drie uitgestippelde fietsroutes op in Sint-Niklaas (15,4 km), Nieuwkerken-Waas (16,5 km) en Belsele en Sinaai (29,1 km), telkens met startpunt op de Grote Markt in Sint-Niklaas. Op de kaart vind je ook meer dan 40 korte keten-initiatieven en streekproducenten terug. Ideaal voor een tussenstop op een boerderij met hoeveproducten, bij een fruit- en groentenproducent, lokale chocolatier, brouwerij, meesterbanketbakker of imker.

 

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer