Lindy Hoppers tijdens het Foorfeest
Geneviéve Vermylen van Apollo Swing

Lindy hoppen is een ongedwongen manier om nieuwe mensen te leren kennen

Gratis Met kinderen

Vintage pret op driedaags Foorfeest

Drie dagen nostalgische kermis op een zonovergoten Grote Markt: het Foorfeest trok ook in 2018 een hele hoop volk. En velen van hen hadden hun mooiste retro-outfit aangetrokken. Geen muurbloem die onbewogen bleef bij de hippe lindy hop moves van dansend Sint-Niklaas.

Op het drie dagen durende Foorfeest stond nostalgie centraal. Oude - maar mooi opgeblonken - kermisattracties, een zeepkistenrace, vintage marktje en volksspelen brachten tonnen sfeer naar Sint-Niklaas. Maar de vrolijkste aller publiektrekkers was ongetwijfeld de dansvloer voor het stadhuis. De live vertolkingen van onder andere Louis Armstrong en Elvis Presley deden de Grote Markt even in een andere dimensie belanden. In zwierige kleedjes en met strak aangespannen bretellen gaven mannen en vrouwen het beste van zichzelf. Vooral lindy hop, een energieke dans die in de jaren twintig is ontstaan uit de charleston en tapdans, bleek populair.

Fifties kledingstijl

"In vergelijking met vorig jaar zijn er beduidend meer mensen die in thema naar de markt gekomen zijn", vertelt Stefanie Worm. Gehuld in een gebloemd kleedje, hakken en zwarte eyeliner was zij één van de vele dansers die zich in de zon in het zweet werkte. "Die kledingstijl uit de jaren vijftig vind ik echt veel toffer dan de mode van vandaag. De kleedjes, haar en make-up zorgen voor een veel vrouwelijkere look. Wel wat veel werk voor elke dag", lacht ze.

"Er zijn meer mensen in thema naar de markt gekomen dan vorig jaar"

Lindy hop lessen

Tussen de recreatieve dansers stonden ook professionals. Geneviève Vermylen, eigenaar van dansschool Apollo Swing, was de lindy hop community van Sint-Niklaas alvast warm aan het maken voor nieuwe lessen. "In september starten we met een nieuwe lessenreeks in de WIMA op de Grote Markt", tipt Geneviève. "Elke dinsdagavond geven we les aan zowel beginners als gevorderden. In koppel komen is geen voorwaarde want ook veel singles beginnen te lindy hoppen als ongedwongen manier om nieuwe mensen te leren kennen."

No-nonsensedans

En eens je het lindy hop virus te pakken hebt, blijkt het moeilijk af te schudden. "We dansen per ongeluk elke dag", grapt Sven Van Houcke, die de lessenreeks vanaf september zal begeleiden. "Lindy hop is een no-nonsensedans die veel ruimte laat voor improvisatie en communicatie. Zowel de muziek als de kleding zorgen voor een vrolijkheid die maar moeilijk te weerstaan is. Dat zien we op deze dansvloer ook, hoewel de zon daar ongetwijfeld ook voor iets tussenzit."

Social media sharing

Foorfeest 2019

Wil jij het Foorfeest dit jaar niet missen? Omcirkel vrijdag 3 mei, zaterdag 4 mei en zondag 5 mei 2019 alvast in je agenda! Op het programma staan alvast een spectaculaire zeepkistenrace en een vintage markt met foodtrucks. 

 

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer