Tom Steels poseert voor de camera
Tom Steels

Hopelijk staat er goed wat wind tijdens de Ronde

Fietsen

Als eerste van zeven ‘Dorpen van De Ronde’ ontvangt Sint-Niklaas De Ronde Van Vlaanderen op zondag 7 april. Die dag zoeft de moeder aller wedstrijden rond de grootste markt van België. We vroegen aan Tom Steels, lokale wielerlegende en ploegleider bij Omega Pharma-Quickstep, hoe hij zijn ‘wolfpack’ voorbereidt op de hoogmis van het Vlaamse wielerjaar.

Tom Steels was zelf lange tijd een begenadigd wielrenner. Hij was een sprinter met één welomlijnde specialiteit: kampioen van België worden. Niemand droeg meer de tricolore trui dan Steels. Tot hij in 2008 de fiets aan de haak hing. Hij was te vaak ziek, had te veel tegenslag en kreeg zijn conditie niet meer op peil. Nu is hij ploegleider en traint hij renners. Van Iljo Keisse tot Matteo Trentin en Philippe Gilbert. Hij zit in zowat alle grote rondes en klassiekers als ploegleider in de volgauto. Hij bespreekt de ploegtechniek en geeft op de cruciale momenten aanwijzingen via de radiocommunicatie. Een glimmend voorjaar voor Quickstep, met overwinningen in Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico, betekende een drukke agenda voor Steels. “We hebben er een lange voorbereidingsperiode opzitten, met Omloop Het Nieuwsblad als belangrijkste opener. We zijn relatief veel op de weg geweest, veel verkenning gedaan”, vertelt Steels. “Er zitten een paar nieuwe renners in de ploeg, zoals Bob Jungels en Kasper Asgreen, die graag eerst wat kennis van het parcours wilden opdoen.”

Ploeggeest

Ook voor De Ronde Van Vlaanderen, die tussen 1977 en 1997 trouwens in Sint-Niklaas startte, beginnen de spanningen hoog op te lopen. Niki Terpstra, goudhaantje en winnaar van vorig jaar, heeft Quickstep verlaten voor de Franse ploeg Direct Energie. Maar Steels heeft vertrouwen in de kansen van het team. “De kunst bestaat erin om altijd goeie vervangers te vinden en klaar te stomen. Hoewel elke renner een belangrijke rol speelt binnen de ploeg, mag hij niet onvervangbaar zijn.”

We zijn relatief veel op de weg geweest, veel verkenning gedaan

Onvoorspelbare elementen

Of hij uitkijkt naar De Ronde? “Zeker en vast. Net zoals Parijs-Roubaix is De Ronde een wedstrijd met onvoorspelbare elementen: veel hellingen en kasseien en weinig vaststaande punten waarop je iets kan forceren. Tijdens De Ronde kan er op elk moment een beslissende omwenteling voorvallen. Het is een lange, hectische uitputtingsslag met als grootste uitdagingen De Kwaremont en De Paterberg.  Maar je mag niet vergeten dat de renners op die momenten al zes uur gefietst hebben. Het is een krachttoer.” En wat het weer betreft, dat maakt niet zoveel uit. “Weerstomstandigheden kunnen een grote impact hebben, maar die factor kun je pas op de dag zelf inplannen. We hebben een paar renners die goed kunnen blijven geven tijdens regenweer. Maar bovenal heb ik graag dat er wat wind staat, zodat de wedstrijd extra pit krijgt.”

Tijdens De Ronde kan er op elk moment een beslissende omwenteling voorvallen

Mythische titel

Ook Steels heeft De Ronde een paar keer gereden. “Maar ik focuste me meer op Gent-Wevelgem. Ik heb een paar keer in de vroege ontsnapping gezeten. Het was 1995, mijn tweede jaar als prof, en ik vond het meer dan fantastisch om als jonge gast vooruit te kunnen rijden in zo’n monumentale wedstrijd als De Ronde. Een goeie score neerzetten is een wedstrijd van dat kaliber zegt iets over je fysieke capaciteiten. Het is een mythische titel die je nooit meer kwijtspeelt.”

Check De Ronde op zondag 7 april 2019 op de Grote Markt in Sint-Niklaas!

Social media sharing
wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten street arttreinPage 1Created with Sketch. uitgaan wandelenwinkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer