Stadsgids Sandra Vancauwenberghe bij een aantal affiches die getoond worden in de expo
Het Vredegerecht in Sint-Niklaas
Sandra Vancauwenberghe

Erfgoeddag toont verkiezingsgeweld in Vredegerecht

Expo Gratis

Met de verkiezingskoorts voor de lokale verkiezingen in het vooruitzicht, draait Erfgoeddag dit jaar rond het thema 'kiezen'. Op verschillende plaatsen in Sint-Niklaas werd verkiezingsmateriaal vanonder het stof gehaald. Eén van de absolute toppers is ongetwijfeld de expo in het Vredegerecht in de Kazernestraat, in de loop der decennia hét zenuwcentrum van menig verkiezingen.  

Niet alleen de uitgestalde verkiezingspropaganda is een bezoek waard, ook de geschiedenis van de site op zich is verrassend interessant. "En die geschiedenis is veel Sint-Niklazenaren onbekend", stelt stadsgids Sandra Vancauwenberghe. "De drie grote gebouwen op het terrein deden tot 1958 dienst als opleidingscentrum voor de luchtmacht. Toen heette het hier de Weylerkazerne en werd de nu gebetonneerde parking ingepalmd als oefenterrein voor het leger. Even verderop, aan De Ster en in Waasmunster, waren trouwens twee vliegvelden van het leger. Rond 1970 is de site omgezet naar de administratieve gebouwen die we vandaag kennen."  

Marc Sleen

Als je zondag het Vredegerecht bezoekt, kom je niet alleen alles te weten over dit stukje heroïsch Sint-Niklaas, maar word je ook meegenomen in het verkiezingsgeweld van eind 19de en begin 20ste eeuw. Bibliotheca Wasiana en de KOKW (Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas) sloegen de handen in elkaar en haalden hun meest interessante materiaal boven. "Gezien de overvloed aan documentatie was dat geen makkie, maar de selectie is geslaagd", lacht Vancauwenberghe. "Eén van onze pronkstukken is een verkiezingsboekje met tekeningen van Marc Sleen. Hij laat er zijn geesteskind Nero commentaar geven op de verkiezingsstrijd. Een andere favoriet is drukwerk van de CVP. Alle CVP-kandidaten worden netjes bij naam genoemd en voorgesteld, de concurrerende kandidaten worden gewoon consequent met uitsluitend 'liberaal' of 'socialist' omschreven. Grappige strategie, destijds." 

“Eén van de topstukken is een verkiezingsboekje met cartoons van Marc Sleen”

Moderne schilderijen

Voorts kom je er ook meer te weten over de begintijden van Agalev en Vlaams Blok, beide partijen komen in 1982 voor de eerste keer op voor de gemeenteraadsverkiezingen. In totaal zullen zondag zo'n zestig panelen met groot en klein drukwerk op te zien zijn. Ook de figuur van musketier Paul Maurice Orban wordt mee belicht.  

Het loont trouwens ook de moeite om de zittingszalen van het Vredegerecht van dichterbij te bekijken. Het gebouw hangt vol met schilderijen uit het begin van de twintigste eeuw. Van Stephan Gorus over Geo Mommaerts en Daniël Debruyne: werken om te ontdekken! 

Praktisch

Waar? Vredegerecht, Kazernestraat 4, 9100 Sint-Niklaas

Wanneer? Zondag 22 april 2018, 10 - 17 uur 

Social media sharing
wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer