Mandenvlechter Marc Temmermans
glasatelier Maarten Janssen
Mandenvlechter Marc Temmermans
glaskunstenaar Maarten Janssen
Mandenvlechter Marc Temmermans
Ambachtelijk Weekend 2021

Als ik bezig ben met mijn ambacht, dan kom ik tot rust

Gratis Geschiedenis Korte keten Verpozen Sint-Niklaas zomert

Op zaterdag 21 augustus en zondag 22 augustus gaat de 40ste editie van het Ambachtelijk Weekend door in Sint-Niklaas, Nieuwkerken, Belsele en Sinaai. Aan de hand van drie wandel- en fietsroutes passeer je langs alle deelnemende ambachtslui. Twee van hen zetten we in de kijker: mandenvlechter Marc Temmermans en glaskunstenaar Maarten Janssen.

"Mandenvlechten kan iedereen," vertelt Marc Temmermans. "Jong of oud, het maakt niet uit." Hij geeft geregeld workshops aan groepen die nog nooit met hout hebben gewerkt. Iedereen kan leren om een wilgentak in de juiste vorm te vlechten en zo een kunstwerkje te creëren op een paar uur tijd. Bovendien krijgt je hoofd de kans om eens helemaal leeg te lopen, want je focust enkel op het materiaal en de bewegingen. De ambacht laat je als het ware tot rust komen.

Ook glaskunstenaar Maarten Janssen heeft de ambitie om zijn kennis over glaskunst door te geven. Het hele proces bij glaskunst duurt weken: je vormt een mal, je laat die uitharden, je kiest de kleuren en bepaalt het volume van het werk... En ten slotte bakt het werk nog weken in een speciale oven. Bovendien heb je verschillende technieken om glaskunst te maken zoals glasfusing, vormsmelten en Pâte de verre. Je experimenteert met het materiaal, de vorm en de kleur. Tegelijk is het precisiewerk: alles moet waterpas staan en goed afgemeten zijn om een geslaagd glaskunstwerk te bekomen.

glaskunstenaar Maarten Janssen
Social media sharing
wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer