Digitale uitstapjes

Virtuele tour in Mercatormuseum

We mogen weer uit ons kot. Een dagtrip, een terrasje, een museumbezoek, een sportles in groep ... het kan weer! Blijf je toch liever nog wat thuis? Ook dan kan je Sint-Niklaas 'ontdekken' vanachter je computerscherm.

Digitale expo 'Het Land van Waas in oude kaarten II'

De expo 'Het Land van Waas in oude kaarten II' van de stedelijke musea geeft een overzicht van gedrukte kaarten, unieke handschriftelijke kaarten en kaartboeken van bekende en minder bekende cartografen en landmeters van de 16de tot het begin van de 20ste eeuw. Via de digitale expo ontdek je in detail kaarten van inpolderingen, (internationale) grenzen en hun evolutie, bewoning en eigendomsverhoudingen, wegennet, rivieren, kanalen en onderwaterzettingen, forten, linies en oorlogen. Een aanrader voor liefhebbers van cartografie en van de Wase geschiedenis.

Kaart uit de expo het Land van Waas in Oude Kaarten

Virtueel bezoek aan Mercatormuseum

Maak een virtuele wandeling door het wereldvermaarde Mercatormuseum, met zijn zeldzame, originele aardglobe (1541) en hemelglobe (1551), opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst. Je kan deze prachtige globes in detail bewonderen, inzoomen op historische kaarten en filmpjes bekijken.

Virtuele tour in Mercatormuseum

Archieffilms

Het verleden van onze stad is rijkelijk gedocumenteerd op film. In een unieke vijfdelige filmreeks van het stadsarchief kan je vijftig jaar stadsgeschiedenis (her)beleven: de jaren '30, '40, '50, '60 en '70.

Bloemenstoet in 1955

Vogelperspectief op het leven in de stad

Aan de buitenkant van de belforttoren van het stadhuis van Sint-Niklaas hangt een webcam, gericht op de Grote Markt. Zo kan je het reilen en zeilen op de grootste markt van het land volgen vanuit de lucht. Vooral op donderdag marktdag is het de moeite om de kleurrijke kramen en hun bezoekers te bekijken. 

Screenshot webcam

Brochures

Dagtrippen vanuit je luie zetel, zeker doen! Snuister rond in onze brochures en ontdek Sint-Niklaas op een andere manier. Je geraakt zonder twijfel geïnspireerd om binnenkort een écht bezoek aan de hoofdstad van het Waasland te brengen.

Beeld van brei-atelier SteM uit 'Gids vol belevenissen'
wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten street arttreinPage 1Created with Sketch. uitgaan wandelenwinkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer