Puytvoet
gasballons-vredefeesten_1984
mensen-met-straatnaambordjes
gids-Sint-Rochushof
Johanna-en-Margaretha

Zomerse avondwandelingen

5 juli tot 30 augustus van
diverse locaties
Sint-Niklaas zomert Wandelen

Iedere donderdagavond in juli en augustus kan je een ander verborgen verhaal of plekje van Sint-Niklaas of de deelgemeenten leren kennen. Zoals vorige jaren is er weer een ruime keuze aan verschillende thema’s.

Social media sharing

(Her)ontdek de stad

Tijdens de maanden juli en augustus kan je op donderdagavond deelnemen aan diverse thematische wandelingen. Hierin ontdek je Sint-Niklaas en zijn deelgemeenten, telkens met een andere focus.

Alle wandelingen starten om 19 uur en duren ongeveer 2 uur.
De vertrekplaats is verschillend en  wordt meegedeeld bij inschrijving.

Maximaal 25 deelnemers per wandeling.
prijs: 2,50 EUR per persoon per wandeling.

Deelnemen kan enkel na inschrijving en betaling.

Inschrijven
toerisme Sint-Niklaas

Grote Markt 45
9100 Sint-Niklaas

03 778 35 00
toerisme@sint-niklaas.be

Grote Markt, Sint-Niklaas

Grote Markt
Landschapswandeling: Maak kennis met het stadsbos - VOLZET

Ooit was de wijk Tereken een gehucht in open landbouwgebied. Door de spectaculaire bevolkingsgroei in de 19de eeuw breidde de stad Sint-Niklaas uit en smolt uiteindelijk samen met Tereken. Het open landbouwgebied werd helemaal verstedelijkt. Als je echter goed kijkt, zie je hier en daar nog sporen van het vroegere landelijke landschap. Bovendien grenst de wijk aan een prachtig bewaard gebleven openruimtegebied, het Puitvoetbos. Deze ideale speel- en kampeerruimte ontwikkelt zich tot een groene long voor jong en oud.

Met gids van regionaal Landschap Schelde-Durme.

Puivelde, Belsele

Kruisstraat Puivelde
Dorpswandeling door Puivelde - VOLZET
Puivelde is een boeiende groene trekpleister voor de echte wandelaar.

De parochie Puivelde kreeg haar eigen bidplaats in 1414. Op deze plaats werd in 1904 de huidige neogotische kerk gebouwd. Trek je makkelijke schoenen aan voor een actieve wandeling door dorp, langs bos en veld. Met lokale verhalen, misschien wel herinneringen of leuke dorpsgewoontes en een vleugje poëzie.

Met stadsgids Veerle Baert.

Dries, Sinaai

Dries
Fietstocht: Ontdek de verborgen schatten van Sinaai - VOLZET

Sinaai ontwikkelde zich rond de Dries uit de Frankische tijd met zijn majestueuze eik en wist doorheen de jaren z’n eigen karakter te bewaren. Geniet van de rust, de eenvoud, de groene ruimte en de bijzondere geschiedenis. Deze fietstocht laat je onder andere kennismaken met de nieuwe uitkijktoren in de Fondatie.

Met stadsgids Linda Schelfout.

Grote Markt, Sint-Niklaas

Grote Markt
Wandeling langs historische winkelpanden - VOLZET

In Sint-Niklaas zijn waardevolle authentieke winkelpanden bewaard gebleven. Katherine Ennekens, de auteur van het boek ‘Goed bewaarde winkelinterieurs’, begeleidt je langs deze pareltjes. In één van de oudste zaken van de stad, drankenhandel De Clerq, kan je zelfs binnen een kijkje nemen.

Met stadsgids Katherine Ennekens.

Grote Markt, Sint-Niklaas

Grote Markt
Langs Vlaamse Meesters in situ - VOLZET

‘Vlaamse Meesters in Situ’ van het kunst- en erfgoedtijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen past in het grote project Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen. Ook in Sint-Niklaas, in de Sint-Nicolaaskerk, is een pareltje te bewonderen: het schilderij ‘De afneming van het kruis’ boven het zeventiende-eeuwse hoofdaltaar. Deze rondleiding brengt je heel dicht bij het werk.

Ook op andere plaatsen in de stad ontdekken we werken van Vlaamse meesters.

Met stadsgids Marie Guyssens.

Ten Bos, Nieuwkerken-Waas

Ten Bos
Naar de oorsprong van de straten en hun namen in Nieuwkerken - VOLZET

In elk dorp worden bijzondere inwoners of plaatselijke gebruiken en verhalen levendig gehouden in straatnamen. Ook aan de hand van de straatnamen van Nieuwkerken, komen we heel wat te weten over de geschiedenis van dit dorp.

Weten jullie hoe het komt dat het dorp van Nieuwkerken 'Ten Bos' heet, en hoe het 'Hazenpad' aan zijn naam gekomen is, en of er inderdaad kabouters rondlopen in de 'Kabouterwegel'? Verwijst Turkijen misschien wel naar een invasie van dat land in vroeger eeuwen, of hebben er inderdaad Portugezen in de Portugezenstraat gezeten? Kom het te weten tijdens de donderdagavondwandeling in Nieuwkerken, die loopt langs de mooie landelijke wegen die deze gemeente nog rijk is.

Met stadsgids Rik D'hollander.

Belseledorp, Belsele

Belseledorp
75 jaar bevrijding Belsele

75 jaar geleden werd Belsele bevrijd door Britse en Poolse militairen. De vreugde was groot, maar anders dan in '14-'18 liet de Duitse bezetting een verdeelde dorpsgemeenschap achter. Weerstand en verzet, collaboratie en verraad komen aan bod in deze wandeling.

Met stadsgids Ann Pieters.

Moelandkasteel, Sint-Niklaas

Hospitaalstraat 19
De Egyptische zaal - VOLZET

De Egyptische zaal in het Moelandkasteel is erg zeldzaam in haar soort. Bij het binnenkomen, waan je je in een Egyptische tempel.

De wanden en de zuilen zijn getooid met indrukwekkende fresco’s en bas-reliëfs van Egyptische figuren en hiërogliefen. Hoe zo’n kunstwerk terecht kwam in een Vlaamse stad verneem je tijdens deze rondleiding.

Met stadsgids Christine De Brabandere.

Grote Markt, Sint-Niklaas

Grote Markt
Ballonwandeling

Een rondleiding over datgene waarmee Sint-Niklaas altijd en overal wordt geassocieerd: luchtballonnen. Hoe is dit Wase verhaal ooit begonnen? Een 'luchtig verhaal' van 1784 tot heden, van vrede tot vrijheid.

Met stadsgids Veerle Baert.

wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten treinPage 1Created with Sketch. uitgaan winkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer