Pianofest middagconcert
Lukas Vondracek (c) Geert Van Hoeymissen
Yannick Van de Velde (c) Andrej Grilc
Boris Berman

PianoFest 2022

18 tot 20 maart
Stadsschouwburg
Met rolstoel Concert Festival Podium
Sorry, deze activiteit is helaas voorbij.

Internationaal festival waarbij de piano centraal staat.

Social media sharing

PianoFest: zoals de naam aangeeft, zal de piano een centrale rol vervullen doorheen drie dolle pianodagen in Sint-Niklaas medio maart. Niet alleen concerten, maar ook vijf masterclasses en diverse lezingen vullen het geheel aan tot een ware happening. Ook in de straat zal de piano omnipresent zijn. Je kan er niet omheen: van 18 tot 20 maart 2022 staat Sint-Niklaas in het teken van de piano!

Noteer deze 3 dagen met stip in uw agenda. Met een festivalpas kan je genieten van alle concerten. Een dagpas en afzonderlijke tickets per concert zijn eveneens beschikbaar.

Festivalpas: 55 | 49 (+65/VP) | 37 (-26) EUR
Dagpas: 28 | 24 (+65/VP) | 18 (-26) EUR
Middagconcert: 12 | 10 (+65/VP) | 8 (-26)
Avondconcert: 20 - 18 (+65/VP) | 14 (-26) EUR

Openingsconcert - Alexander Madzar (20u | stadsschouwburg)

Aleksandar Madzar is een pianist van wereldformaat. Je herkent hem wellicht als jurylid van de Koningin Elisabethwedstrijd 2021, maar dat is slechts één van de vele noemenswaardige prestaties die hij op zijn palmares heeft staan.

2022 is het jaar van de componist Cesar Franck. Aleksandar Madzar vertolkt enkele solowerken naast het beroemde pianokwintet van deze gekende componist. Een pareltje en veelbelovende opener voor een bruisend pianoweekend!

Middagconcert: Young Talents - Ravel (15u | De Salons)

Traditioneel maken we tijdens het zaterdagmiddagconcert kennis met talent van eigen bodem.

Samuel Van de Velde maakt deel uit van een muzikale familie van 4 broers. Hij behaalde talloze eerste prijzen bij grote pianowedstrijden en werd als 8-jarige reeds toegelaten aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth! Luna de Mol werd reeds uitgenodigd bij Podium Witteman, het gekende tv-programma voor klassieke muziek. Ook celliste Stéphanie Huang is een groot talent. Momenteel studeert zij aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Een niet te missen concert!

Avondconcert: Boris Berman (20u | stadsschouwburg)

We zijn bijzonder fier om deze topper in Sint-Niklaas te mogen ontvangen: de Russische pianist Boris Berman. Hij trad op in meer dan 50 landen en nam minstens evenveel cd’s op, speelde met de allergrootste samen (Misha Maisky, het Concertgebouworkest…) en wordt beschouwd als groot voorbeeld voor pianisten wereldwijd. Werkelijk overal, van Australië tot Canada, is hij bekend en geroemd. Een buitenkans om deze grote meneer aan het werk te zien en horen!

Middag concert: Deelnemers Masterclass (15u | De Salons)

Jonge pianisten alle uithoeken van de wereld verzamelen in Sint-Niklaas om deel te nemen aan masterclasses bij beroemde pedagogen. En met reden! Zo namen reeds enkele jonge pianisten van vorige edities deel aan de Koningin Elisabethwedstrijd.

Tijdens dit concert ontdek je m.a.w. jonge uitzonderlijke virtuozen die we in de toekomst op grote podia zullen zien.

Slotconcert: Lukas Vondracek & Yannick Van de Velde - Mozart & Rachmaninov (19u | stadsschouwburg)

Het was een onvergetelijke avond in 2016. Lukas Vondracek won de eerste Prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Zijn vertolking van het derde pianoconcerto van Rachmaninov was memorable. Voor PianoFest 2022 zakt hij af naar Sint-Niklaas om er, samen met cultureel ambassadeur van onze stad en concertpianist Yannick Van de Velde, werken voor 2 piano’s van componist Rachmaninov te vertolken. Deze avond wordt dus even onvergetelijk als in 2016. Een unieke kans!

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer