Kruisafneming-Pieter Thys
Sint-Nicolaaskerk_interieur

Overmeesterd!

1 juni tot 30 september
Sint-Nicolaas Kerk
Expo Gratis Met kinderen Met rolstoel

De Vlaamse meesters in the picture! Van juni tot september valt er heel wat te beleven in de Sint-Nicolaaskerk: concerten, aperitiefwandelingen, zoektochten, lezingen ... Ontdek hieronder het gevarieerd programma. In samenwerking met Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen.

Social media sharing

‘Vlaamse Meesters in Situ’ is een heel bijzonder kunstproject dat in Vlaanderen loopt van 1 juni tot en met 30 september 2019. Het wijst je de weg naar verborgen parels, weg van de platgetreden paden in kleinere steden en in weggestoken dorpjes. Je wordt ontvangen in kerken en op unieke plekken waar - vaak onbekende - werken van Vlaamse meesters ophangen. In beeld en woord brengt het in-situ-verhaal je heel dicht bij de schilderijen en wijst je ogen naar de sublieme manieren waarop Vlaamse meesters hebben rekening gehouden met de plaatsen waarvoor hun werken zijn bedoeld.

In de Sint-Nicolaaskerk, de oudste kerk van Sint-Niklaas, zijn de spots gericht op het schilderij 'De afneming van het kruis' boven zeventiende-eeuws altaar. De Antwerpse schilder Pieter Thys maakte het met Rubens als voorbeeld. In 1672 werd het in de kerk opgehangen boven het originele hoofdaltaar van de Mechelse beeldhouwer Lucas Faydherbe (1617-1697).

Maak op een originele en interactieve manier kennis met het verhaal achter dit schilderij aan de hand van audio- en filmfragmenten.

‘Vlaamse Meesters in Situ’ van kunst- en erfgoedtijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen past in het grote project Vlaamse Meesters’ van Toerisme Vlaanderen.

Bekijk hier het verslag!

Logo's Vlaamse Meesters

Zomerse avondwandeling – donderdag 1 augustus 2019, 19 tot 21 uur

In sfeervol avondlicht baadt de Sint-Nicolaaskerk met z’n barokbeelden van Lucas Faydherbe. Je volgt daarop een andere van zijn creaties in het SteM. Verder gaat het naar het oeuvre van Mercator, realisaties op de Vlaamse topstukkenlijst. Prijs: 2,50 EUR.

Aperitiefwandeling: Vlaamse Meesters uit het interbellum (art deco-wandeling) - Marie Guyssens-  zondag 4 augustus 2019, 10 tot 12 uur

Van de 8 eeuwen oude Sint-Nicolaaskerk maken we een reuzensprong naar de 20ste eeuw. Vader en zoon Waterschoot zijn slechts 2 van de vele visionaire architecten die het stadsbeeld van Sint-Niklaas in de jaren ’20 en ’30 vorm gaven. Als meester-bouwers drukten zij hun stempel: pareltjes van architectuur die ook nu nog te bewonderen zijn. We sluiten af met een drankje. Gratis deelname.

Aperitiefwandeling: Sint-Nicolaas, Sinterklaas en Sint-Niklaas - Veerle Baert– zondag 1 september 2019, 10 tot 12 uur

Hij is alom tegenwoordig: op het aan hem gewijde altaar in zijn naamskerk, in de onvolprezen kerkschat en als standbeeld, de lieveling van alle toeristen, op de Grote Markt. Startend in de hoofdkerk, maken we een historische rondwandeling door de stadskern. We sluiten af met een drankje. Gratis deelname.

Een plaatsje reserveren voor een wandeling? Dat kan via de dienst toerisme.

partners

Orgelconcerten – iedere donderdagochtend

Bewonder ‘De Kruisafneming’ en de vele andere schatten in de Sint-Nicolaaskerk met een vleugje stemmige muziek. Iedere donderdagochtend kan je ontsnappen aan de drukte van de marktdag bij de rustgevende tonen van een orgelconcert. Gratis.

Concert creatie 'Stabat Mater' door Koen Dejonghe - AFGELOPEN

Koen Dejonghe, componist en leraar op d'Academie voor Podium van Sint-Niklaas, schreef een 'Stabat Mater' voor koor, viool, piano, synthesizer en orgel met als inspiratiebron het schilderij 'De Kruisafneming' van Pieter Thys. Meer informatie over dit evenement.

Concert ‘Trompet versus orgel en omgekeerd’ – vrijdag 27 september 2019 om 20 uur

Manu Mellaerts (1ste solotrompettist De Munt – Brussel) en Tom Hoornaert (gerenommeerd concertorganist) brengen een bloemlezing uit het repertoire voor orgel en trompet in de Sint-Nicolaaskerk. Herkenbaar, verrassend en uitdagend! Info & tickets (vanaf 8 juni 2019) via www.ccsint-niklaas.be.

Partners

Tijdens onderstaande evenementen staat de kerk dit jaar centraal. Bezoek de kerk tijdens één van onderstaande events en krijg een totaalbeleving!

Op zoek naar Wase Raapjes woensdag 15 mei tot donderdag 15 augustus 2019

De immens populaire zomerzoektocht doet dit jaar ook het meesterwerk op de site van de Sint-Nicolaaskerk aan en laat je de stadskern van de Wase hoofdstad op spannende manier ontdekken. Koop je deelnameformulier bij toerisme Sint-Niklaas. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel: de Companjong, voor steun bij jongdementie. Iedereen heeft prijs. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 30 augustus.

Ambachtelijk Weekend – zaterdag 17 en zondag 18 augustus 2019

Tijdens dit populaire evenement demonstreert de professionele restaurateur Franka Lutin in de Sint-Nicolaaskerk hoe schilderijen van oude meesters worden geconserveerd voor het nageslacht. Ontdek aan de hand van wandel- en fietsroutes ook de honderden andere ambachtslui en hun kunnen. Gratis.

Open Monumentendag – zondag 8 september 2019, 10 tot 17 uur

Wie die dag de Vlaamse Meester in situ komt bewonderen, ziet ze vliegen! Sla je slag en combineer een bezoek aan de meesterwerken in de Sint-Nicolaaskerk met één van de thematische wandelingen of tentoonstellingen én met de wereldberoemde ballonhappening.

Slotmoment Vlaamse Meesters in Situ – zondag 29 september 2019

Het project 'Vlaamse Meesters in Situ' in Sint-Niklaas wordt feestelijk afgerond. 

parnters

Lezing ‘Aan de voet van het beeld’ – zondag 29 september 2019, 11 uur

Een vermaard kunsthistoricus belicht de markante artiest Lucas Faydherbe, zijn leven, werk en tijd, letterlijk naast één van zijn meesterwerken, dat wordt bewaard in het SteM. We sluiten af met een glaasje aangeboden door Het Wijnhuis en gebak door patissier Reed. Gratis toegang.

partners

Claire Obscure

Van donderdag 5 september tot zondag 29 september kan je de tentoonstelling Claire Obscure bezoeken in de Sint-Nikolaaskerk. Een verzameling van religieuze kunst van de hedendaagse Vlaamse Meester Koen Penninck.

Toegang is gratis

wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten treinPage 1Created with Sketch. uitgaan winkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer