Open Monumentendag
OLV Kerk in de Steigers
Paterskerk

Open Monumentendag 2021

12 september
Gratis Met kinderen Wandelen
Sorry, deze activiteit is helaas voorbij.

Zin om de monumenten in je stad anders te bekijken? Dan is Open Monumentendag de uitgelezen kans! We organiseren alles nog zoveel mogelijk buiten, met uitzondering van de Paterskerk en de Witte Molen. De activiteiten vinden plaats van 10 tot 18 uur, tenzij anders aangegeven.

Social media sharing

Bezoek aan de gerenoveerde Paterskerk

Op de gronden van het vroegere kerkhof werd in 1925 op initiatief van de minderbroeders een klooster en kerk gebouwd (Heilig-Hartkerk, in de volksmond Paterskerk) naar een ontwerp van architect Gustave Volckaert. Toen de laatste broeders in 2014 aangaven definitief te zullen vertrekken en er ook beslist werd niet langer erediensten te organiseren in de Paterskerk, besliste het stadsbestuur deze site aan te kopen voor de realisatie van een stadsvernieuwingsproject.

De kerk werd herbestemd tot een ruimte voor cultuur en verenigingsleven. Door het toevoegen van een vrijstaande box in de kerk werden er 3 zalen met verschillende grootte en mogelijkheden gecreëerd. Aanschouw met eigen ogen hoe het verleden perfect kan samengaan met de toekomst.

Verspreid over de kerk geven filmpjes een inkijk in de geschiedenis en renovatie van de kerk. In de tuin kunnen kinderen ondertussen geanimeerd worden.

Reserveren is niet verplicht.

Bezoek aan de Witte Molen

De Witte Molen in de Gladiolenstraat torent uit boven de Sint-Niklase Priesteragiewijk. Het is een achthoekige bakstenen grondzeiler die van de 17de tot de 18de eeuw een monopoliepositie bekleedde als energieleverancier. Na een herfststorm in 1983 werd de molen vakkundig gerestaureerd en is hij niet alleen draai- maar ook opnieuw maalvaardig.
Op Open Monumentendag geven onze enthousiaste molenaars gratis uitleg en demonstraties.

De rondleidingen starten om 10.00 uur, 11.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.30 uur, telkens 2 x 5 (niet 1 x 10) personen per rondleiding.
De rondleidingen duren een half uur.

Vooraf reserveren is verplicht.

Wandeling Sint-Niklaas in beweging

De stadskern van Sint-Niklaas ondergaat momenteel een grondige facelift.
Deze wandeling loopt langs steigers en bouwwerven waar gedreven Sint-Niklazenaren historische panden als het Landhuis en Huis Myle renoveren met respect voor het erfgoed. Ook de metamorfose van de VTS-site en het gerenoveerde Huis Janssens krijgen de nodige aandacht.

De wandelingen met gids starten om 10.00 uur, 11.30 uur, 13.30 uur, 15.00 uur en 16.30 uur aan de ingang van de Sint-Nicolaaskerk, Grote Markt.

Vooraf reserveren is verplicht.

Wandeling 150 jaar Mechelen-Terneuzen

Na de private spoorlijn 'Pays de Waes' (in de volksmond 'Pietje Waas') van 1844, krijgen we in 1868 in Sint-Niklaas de aansluiting van een 2de private spoorlijn, de lijn “Mechelen -Terneuzen”. Omdat op de locomotieven een M(e) en een T(e) stond sprak men al snel van de “Muttekestrein”.

Eens de lijn in 1871 geheel in exploitatie kwam, werd het onderhoud en de modernisering van alle rijtuigen en stoomlocomotieven van deze maatschappij uitgevoerd in Sint-Niklaas. De lijn Mechelen-Terneuzen stond bekend als een van de modernste maatschappijen van die tijd. De verbinding en niet op zijn minst het grensoverschrijdend karakter van deze lijn, heeft gezorgd voor de economische vooruitgang van de stad en de streek.

De rondleiding start om 10.00 uur, 11.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur voor de ingang van het station.

Vooraf reserveren is verplicht.

Wandeling de twee barelen van Driekoningen

Men zegt dat Sint-Niklaas ‘Een geschenk van het spoor’ is. Half 19de eeuw bracht de aanleg van spoorlijnen (o.a. Mechelen-Terneuzen) de bouw van vele stations met zich mee. Daarrond ontstonden nieuwe woonwijken en industrie. Handel, wandel en vertier vierden er hoogtij.
Deze rondleiding gaat over het kruispunt Driekoningenstraat waar je zes straten zag samenkomen, elk met een eigen verhaal.

De rondleidingen starten om 10.00 uur, 10.30 uur, 11.00 uur, 11.30 uur, 14.00 uur, 14.30 uur, 15.00 uur en 16.30 uur aan het postgebouw, Driekoningenstraat 6.

Vooraf reserveren is verplicht.

Menapiërs in Nieuwkerken

Het langverwachte nieuwe gemeentepark van Nieuwkerken is klaar! Uit archeologische opgravingen bleek dat de site al bewoond was tijdens de laatste eeuwen voor het begin van onze tijdrekening. Erfpunt vond namelijk resten terug van crematiegraven en 5 woonhuizen uit de late ijzertijd. Dat is de periode net voor de Romeinse overheersing van onze gewesten, een scharniermoment in onze geschiedenis.

Interesse? Kom dan luisteren naar de boeiende verhalen van medewerkers van Erfpunt, wandel rond in het ijzertijdhuis dat de scouts van Nieuwkerken in elkaar sjorren (helemaal volgens de reconstructies van Erfpunt), ga op de foto met Romeinse legionairs en ambachtslui, en ga langs bij de demonstratie schaapdrijven. (om 11 uur en om 15 uur)
Als klap op de vuurpijl kan je ook deelnemen aan de stemming over de finale keuze voor de naam voor dit nieuwe park.

Je bereikt het park via verschillende trage wegen in de Nieuwkerkenstraat, Pastorijstraat, Berkenhof en wijk Wallenhof.

Reserveren is niet verplicht.

Geleide rondleiding in de Sint-Nicolaaskerk

In 1217 werd de parochie van Sint-Niklaas gesticht op een kruispunt van handelsroutes. In de daaropvolgende 800 jaar groeide en bloeide deze gemeenschap tot het Sint-Niklaas van vandaag.  De Sint-Nicolaaskerk ligt op het Sint-Nicolaasplein op een steenworp van de Grote Markt.  Op 12 september vinden er geleide wandelingen plaats van 10 tot 12 uur en van 15 tot 17 uur.

De kerk is vrij toegankelijk.

Het Landhuis

Het historische Landhuis met opvallende rode voorgevel op de Grote Markt in Sint-Niklaas krijgt een nieuwe invulling. Het 17de-eeuwse pand dat al jaren leegstaat wordt opnieuw een plek die inspireert en ondernemers met elkaar verbindt.

Na een grondige renovatie zal het Landhuis onderdak geven aan verschillende bedrijven en een horecazaak. Onder andere brunchbar Soep&Zoet en het PR-bureau Wavemakers nemen er in januari 2022 hun intrek. Daarnaast zal er op deze inspiratielocatie ruimte zijn voor kantoren, een winkel of andere commerciële activiteiten en wordt er een eventzaal opengesteld ter verhuur voor het publiek.

“We waren al een tijdje op zoek naar een pand op een toplocatie in Sint-Niklaas waar we niet alleen onze eigen zaak konden onderbrengen maar waar we een synergie kunnen creëren tussen een aantal ondernemers met dezelfde visie”, vertelt Elke De Mayer van Wavemakers. Zij wordt samen met Eva Van Osselaer de nieuwe eigenaars van het Landhuis. Onderneemster Eva Van Osselaer creëerde met Soep&Zoet een vaste waarde in het centrum van de stad. De eigentijdse horecazaak groeide in enkele jaren tijd uit tot hét ontbijt-, brunch-, en lunchadres van Sint-Niklaas. “Het concept van Soep&Zoet blijft hetzelfde maar op onze huidige locatie in de Stationsstraat kunnen we niet meer verder groeien. In het Landhuis zullen we een groter terras en meer zitruimte hebben. We krijgen een veel grotere keuken om de catering van de eventzaal die verhuurd zal worden voor onder andere babyborrels, recepties en vergaderingen, te kunnen verzorgen”, zegt Eva.

Ontdek meer over de geschiedenis van Het Landhuis onder het tabblad 'geschiedenis'. 

Landhuis

Nieuwe stadhuisvleugel

Op maandag 18 maart 2019 begonnen de eerste voorbereidende werken in de aanloop naar de bouw van een nieuwe vleugel van het stadhuis, kant Parkstraat.

Het bouwproject omvat de volledige vernieuwing van de vleugel van het stadhuis langs de kant van de Parkstraat.

Op de gelijkvloerse verdieping komt de stadswinkel met onthaal en toeristisch infokantoor. Het wordt een grote open ruimte waarin alle loketten in 3 loketeilanden verzameld worden en waarboven (op de eerste verdieping) drie archiefblokken ‘hangen’, ondersteund door slechts 2 betonnen kolommen. Een technisch hoogstandje! De receptiezaal met ruim terras langs de kant van de Grote Markt zijn voorzien op de tweede verdieping, samen met vergaderzalen en kantoren.

Met dit project realiseren we ook een aanzienlijke verbetering van de toegankelijkheid van het stadhuis. De stadswinkel gaat gepaard met de invoering van een nieuw klantvriendelijk dienstverleningsconcept.

Stadhuis
Stadhuis

Huis Myle

Huis Myle wordt momenteel grondig gerenoveerd. Het wordt volledig in ere hersteld met focus op de authentieke elementen en ingericht als kantorencomplex .

Achteraan het gebouw springt een moderne aanbouw in het oog. Dat wordt een polyvalente ruimte (vergaderen, presentaties geven, eten, ontspanning …). Daarachter komt een terras.

Het binnengebied wordt aangelegd en aangeplant. De nieuwbouwappartementen krijgen een stuk privétuin die overloopt in het geheel. Achteraan de tuin worden bomen aangeplant van laag naar hoog om een mooie overgang te krijgen naar het Jef Burmpark. Er komt een doorgang tijdens de kantooruren naar het achterliggende Jef Burmpark.

Het vroegere koetshuis zal dienst doen als berging. De oude bakstenen blijven zichtbaar op de oude muren rondom het binnengebied, afgewisseld met hier en daar een groenmuur.

Ontdek meer over de geschiedenis van Huis Myle onder het tabblad 'geschiedenis'. 

Huis Myle

Huis Myle
Huis Myle

OLV-Kerk

(parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bijstand der Christenen)

In 1896 werd de toren van de kerk bekroond met een vergulde koepel met OLV-beeld, Maria Verguld. Het beeld werd in 1946 en 1967 onder massale belangstelling van de toren gehaald en opnieuw verguld. Ondertussen zijn de koepel en het beeld opnieuw veel van hun glans verloren en is er terug een restauratie nodig. De nieuwe laag bladgoud zal de top van de toren niet alleen opnieuw laten stralen maar beschermt ook de onderliggende metalen structuur.

Problemen aan de toren stuurden de planning echter in de war. Bij een inspectie werden heel wat gebarsten stenen opgemerkt. Eerder beschadigde een brokstuk ook reeds het dak. Om verdere risico’s voor het gebouw en voorbijgangers te vermijden, werd de toren in de steigers gezet en werden er vangkorven aangebracht die eventuele brokstukken moeten tegenhouden. De stelling laat ons toe om de toren grondig te onderzoeken en zal ook gebruikt worden tijdens de restauratiewerken. Het restauratiedossier is momenteel in opmaak. Uiteraard zal ook het hervergulden van de koepel en OLV-beeld deel uitmaken van het dossier, als kers op de taart.

Ontdek meer over de geschiedenis van de OLV-Kerk onder het tabblad 'geschiedenis'. 

OLV-Kerk
OLV-Kerk

VTS-site

De voormalige schoolsite is nu omgevormd naar een duurzaam kwaliteitsvol stedelijk binnengebied. Op de site zijn 63 woongelegenheden gecreëerd door 5 verschillende partners, met een mix van woningen en appartementen.

De aanleg van het openbaar domein is momenteel gestart. De vroegere speelplaatsen worden omgevormd naar drie groene, kwaliteitsvolle stedelijke pleintjes, met elk een eigen karakter en groeninvulling.

De site wordt doorwaadbaar voor voetgangers en fietsers dankzij een onderdoorgang onder het herenhuis dat op korte termijn eveneens gerenoveerd wordt. Ook de neogotische poort aan de kant van de Collegestraat wordt terug opgebouwd.

Ontdek meer over de geschiedenis van de VTS-site onder het tabblad 'geschiedenis'. 

VTS-Site
VTS-Site
VTS-Site

Nieuwe inkom d’Academie Beeld

Het doel van de werken is om een volwaardig onthaal te voorzien aan de ingang van het gebouw, in plaats van op de huidige locatie op de eerste verdieping. Op die manier kan het onthaal veel klantvriendelijker georganiseerd worden. Het toezicht op de in-en uitgangen zal vergroten wat ook de veiligheid verhoogt. 

Alle medewerkers zullen meteen ook hun plaats krijgen in de nieuwbouwzone aan de Boonhemstraat. Deze nieuwbouw zorgt ook voor een nieuw ‘gezicht’ van de academie. Het gebouw zal eruit zien als gestapelde blokken, wat de inspiratiebron was voor het nieuwe logo van de academie.

Op de bovenste verdieping van de nieuwbouw komt de bibliotheek.

Op de eerste verdieping van de bestaande vleugel tussen de speelplaats en de parking die zo vrij komt, worden een opnamestudio, een STEAMlab en een groot leslokaal ingericht.

Ontwerp: MAN Architecten

d'Academie Beeld

Huis Janssens

Na de buitenrestauratie ging begin 2021 ook de binnenrestauratie van start. Het volledige interieur zal hersteld worden naar zijn oorspronkelijke beeld dat we goed kennen dankzij historische foto’s en kleurenonderzoek. De overwegend vaal beige kleuren van muren en plafonds zullen plaats ruimen voor groene en blauwe tinten, houtimitaties, sjabloonschilderingen of kleurrijk behangpapier. Ook de ramen krijgen opnieuw een passende aankleding met mooie gordijnen. Het herenhuis van weleer zal opnieuw ten volle tot zijn recht komen.

De mooie historische tentoonstellingskasten zullen opnieuw gebruikt worden, maar ook flexibele verlichting en digitale toepassingen kunnen niet ontbreken in een museum van de 21e eeuw. De setting zal ook plaats bieden aan wonderbaarlijke museumobjecten.

De heropening van het Huis Janssens laat nog even op zich wachten, maar achter de schermen wordt er druk gewerkt aan de opbouw en presentatie van het vernieuwde museum.

Ontdek meer over de geschiedenis van Huis Janssens onder het tabblad 'geschiedenis'. 

Huis Janssens

Iedereen mee op reis door de tijd

Ga mee op reis in de tijd. In deze fijne zoektocht ligt de toekomst van de stad in jouw handen. Er werd namelijk een boodschap uit het verleden gevonden en nu is de volledige tijdslijn in de knoop. We maken voortdurend gekke sprongen naar het verleden en de verre toekomst en alleen jij kan de tijdslijn terug tot rust brengen.

Hoe je dat kan doen? We nemen je mee op sleeptouw doorheen de stad. Onderweg los je de vragen op. Na elke opdracht sluit je het tijdslot terug in de tijd en vervolg je de weg. Eindigen doe je aan de Paterskerk waar verleden en heden terug samenkomen. Verzamel onderweg hashtags en doe mee met een tiktokbattle.

Er valt trouwens ook iets leuks te winnen! Geef jij het juiste antwoord op de schiftingsvraag? Dan maak je kans op een gezinsticket voor een voorstelling naar keuze in CC Sint-Niklaas of kan je een Kad-Oh bon winnen!

Klaar voor jouw reis door de tijd? Ga dan doorheen de teletijdmachine en ga van start!

Geschiedenis

Het Landhuis 

In 1241 werd Sint-Niklaas de hoofdplaats van het Land van Waas. Er werd een hoofdcollege geïnstalleerd dat de hoogste instantie van de streek was. De notabele heren kwamen oorspronkelijk bijeen onder een lindeboom op de Grote Markt. Sinds 1518 vergaderden ze in een houten huis op de markt.

In 1551 kochten ze een ruimer pand aan waar nu het Landhuis staat. In 1610 werd de achtergevel ervan verbouwd, terwijl de opvallende rode voorgevel in 1637 tot stand kwam.

Tot aan de Franse Revolutie bleef het pand de administratieve zetel en het opperste gerechtshof van het hoofdcollege van het Waasland. Na de afschaffing van de Vierschaar in 1794, werd het pand in 1808 verkocht en ingericht tot herberg "In de tinnen pot". In 1875 kocht de letterkundige kring Societé Civile de Saint-Nicolas, voorheen gehuisvest in het stadhuis, het gebouw aan en liet het restaureren en aan de rechterzijde uitbreiden met een ingangstravee.

De voorgevel is in barokstijl en de toegevoegde rechter travee is in neobarokstijl. De voorgevel van het gebouw is sinds 1955 een beschermd monument.

Er zijn plannen om terug een lindeboom op een plek op de nieuwe Grote Markt te plaatsen.
 

Huis Myle 

Het herenhuis aan de Grote Markt 6 werd gebouwd op het perceel van de voormalige hofstede de ‘Vier Heemers’, verwijzend naar de Vier Heemskinderen, verbasterd naar ‘De Vier Eemers’. De hofstede dateert van 1637.

In 1896 liet de toenmalige eigenares Blanche Verest, voormalig brouwster en op dat moment rentenierster, de hofstede verbouwen tot een herenhuis door architect August Waterschoot. Het herenhuis blijkt één van zijn eerste privéwoningen te zijn die hij als architect ontwierp. Samen met Blanche Verest werd er gekozen om een grote herenwoning in neo-Vlaamse renaissancestijl te ontwerpen. Op dat moment stond het in schril contrast met de naastliggende bepleisterde gebouwen op de Grote Markt.

Het herenhuis was functioneel opgebouwd als een typisch 19e-eeuwse woning met inwonend dienstpersoneel. Op de gelijkvloerse verdieping was langs de rechterkant een koetsdoorgang die toegang gaf tot de tuin. Die monumentale doorgang is er nog steeds.

Begin 20e eeuw woonde de industrieel Isidoor Vermeire er met zijn gezin. In 1928 werd de woning verkocht aan Edouardus Zaman. In 1959 werd het pand verkocht aan de neuroloog Gilbert Myle en in 1978 kwam het herenhuis in het bezit van Jacques Myle.

In 1996 werd het herenhuis beschermd vanwege zijn historische, artistieke en sociaal-culturele waarde. Het huis heeft ook een grote architecturale waarde.
 

OLV-kerk 

Begin 19e eeuw wordt de Sint-Nicolaaskerk te klein om alle gelovigen op te vangen. Lodewijk Roelandt krijgt opdracht een kerk te ontwerpen voor 8000 gelovigen met zicht op uitbreiding in de toekomst. Het wordt een ontwerp met een voorgeveltoren in eclectische stijl: met zowel Byzantijnse, romaanse als gotische invloeden. Het ontwerp wordt afgerond op 2 september 1841, waarna men vrijwel direct start met de werken die onder toezicht staan van stadsarchitect Jan De Somme-Servais. Landbouwers en ijverige parochianen voeren de graafwerken kosteloos uit nog voor de officiële goedkeuring van de werken op 9 november 1841.

Het grootste deel van de financiering is afkomstig van de parochianen. Ze schenken geld of goederen, zorgen voor mankracht en het transport van goederen vanuit de haven of het station. Verdere financiering gebeurt met subsidies van het ministerie van Binnenlandse Zaken,  provincie en stad en leningen door pastoor en kerkfabriek.

Op 25 november 1841 legt men de eerste steen boven de grond. Op 17 mei 1842 vat men het opgaand metselwerk aan. De uitvoering wordt gerealiseerd door Sint-Niklazenaren. In november 1844 is de kerk tot hoogte van het dak afgewerkt en wordt ze ingewijd. Het interieur van de kerk bevat op dat moment niet meer dan het hoogstnoodzakelijke.

De toren in het oorspronkelijke ontwerp is eenvoudig en sober, de vierkante romp wordt bovenaan afgewerkt met een stompe spits. De welgestelde klasse, die in de herenhuizen rondom de nieuwe kerk is gehuisvest, vindt dit niet voldoende monumentaal. Er wordt een nieuw, meer gedecoreerd torenontwerp gevraagd. De toren zal vervolgens gefaseerd worden uitgevoerd tussen 1849 en 1896. In 1872 plaatst men het torenuurwerk.

Pastoor De Meerleer komt na een reis naar Marseille in 1891 thuis met het idee om de toren te bekronen met een Mariabeeld. Hij geeft opdracht aan Jules Goethals om iets dergelijks te ontwerpen. Zijn ontwerp met Mariabeeld op de koepel, omringd door de vier evangelisten, wordt goedgekeurd op 8 februari 1892. Omdat het goedkoper en lichter moet zijn (met het oog op de funderingen), worden de evangelisten uit het ontwerp weggelaten. Beeldhouwer Frans Van Avermaet maakt het ontwerp van het Mariabeeld en koperslager Lambert Van Rijswijck uit Antwerpen voert het beeld in verguld koper uit. Op 25 mei 1896 wordt het op de toren geplaatst en gewijd. De stelling en het hijsblok waarmee dit immense beeld werd opgetild waren een waar huzarenstuk voor die tijd.
 

VTS-site 

De geschiedenis van de huidige VTS-site gaat terug tot de 1691. In dat jaar worden er 2 ruime woningen aan het OLV-plein gebouwd, vlak na de grote brand van 1690 die 565 houten huizen verwoestte. De twee woningen waren in de 17de en 18de eeuw in het bezit van vooraanstaande adellijke families.

In het begin van de 19de eeuw verwierf de befaamde textielfamilie Janssens - de Belie, later Janssens - De Decker, de samengevoegde woningen en achterliggende gronden. Op de binnenkoer richtten ze het textielbedrijf Janssens - De Decker op, waarvan de bedrijfsvleugel uit begin 19de-eeuwse nu nog rest. Het familiebedrijf groeide in de 19de eeuw uit tot één van de grootste textielfirma's te Sint-Niklaas.

In 1907 verkocht de familie Janssens het herenhuis en de katoenfabriek aan Mgr. Antonius Stillemans, bisschop van Gent. In 1908 richtte de van Sint-Niklaas afkomstige Mgr. Stillemans de "Vak- en Ambachtschool Sint-Antonius" op. Hij stimuleerde de uitbouw van vak- en ambachtsscholen voor jongeren uit de armere klasse.

Al in 1910 bekostigde Mgr. Stillemans een nieuwe schoolvleugel. In 1915 werd ter hoogte van de Collegestraat een fraai neogotisch poortje opgericht.

Een belangrijke fase van het schoolcomplex was de oprichting van het Technisch Instituut voor de Breikunde in 1928. Het zou tot 1958 duren vooraleer de Vak- en Beroepsschool Sint-Antonius, het Technisch Instituut voor Breikunde en de afdeling Mechanica onder één noemer werden gebracht: de “Vrije Technische Scholen van Sint-Niklaas” werd opgericht. Het herenhuis bleef fungeren als woonhuis voor het gezin en het huispersoneel.

In 2008 verlieten de laatste leerlingen van de Vrije Technische Scholen de site aan het Onze-Lieve-Vrouwplein.

Delen van de site zijn beschermd als monument: een gedeelte van de voormalige VTS-site (het herenhuis Janssens met poortdoorrit, de L-vormige voormalige bedrijfs- en schoolvleugel) en de neogotische poort naar de doorgang tot de Collegestraat.
 

Huis Janssens

Wanneer Alfons Janssens in 1876 een stuk grond koopt van de heer Cardo, is de Zamanstraat nog maar kort daarvoor aangelegd als verbinding tussen de Regentiestraat en de Ankerstraat. Janssens koopt er de grootste partij grond, gelegen in de as van de Dr. Verdurmenstraat, de verbinding met de prestigieuze Stationsstraat. Het is ongetwijfeld geen toeval dat de katholieke en Vlaamsgezinde Alfons Janssens Pieter Van Kerkhove aanstelt als architect voor de bouw van zijn eigen woonhuis.

Pieter Van Kerkhove ontwerpt voor Alfons Janssens een ruime herenwoning. Hij opteert daarbij, enigszins merkwaardig, niet voor de christelijke stijl bij uitstek, de neogotiek, maar wel voor de meer burgerlijke neorenaissance. Op de eerste verdieping realiseert hij een huiskapel die wel een neogotische vormgeving kreeg.

In vergelijking met de woning van zijn broer Theodoor in de R. Van Britsomstraat kunnen we zeggen dat Alfons een vrij bescheiden en meer huiselijke woning bouwde. De woning van Theodoor, de grote baas van het bedrijf, had ongetwijfeld ook een zakelijke functie en was, onder meer door de indrukwekkende centrale hal, uitermate geschikt voor recepties en ontvangsten. Alfons had hier schijnbaar minder nood aan, hoewel ook de centrale traphal van Huis Janssens meer dan indrukwekkend oogt.  Hij ontving zijn gasten in de ‘Vlaamse kamer’ op de gelijkvloerse verdieping, een warme kamer in neo-Vlaamse renaissancestijl met open haard, eikenhouten plafond met kinder- en moerbalken, houten lambriseringen en stoffen muurbekleding met gouden motieven. De erker werd getooid met Vlaamse spreuken en bijbehorende afbeeldingen in gebrandschilderd glas.

De woning wordt in 1907, enkele jaren na de dood van Alfons Janssens, verkocht aan de stad, met de uitdrukkelijke voorwaarde om het gebouw in te zetten voor kunst en wetenschap. Het gebouw krijgt al snel een bestemming als museum en herbergt thans de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas. De oorspronkelijke indeling en een groot deel van de vaste interieuraankleding werd vrij intact bewaard waardoor het nog steeds de sfeer van weleer uitademt. Van de oorspronkelijke dienstvertrekken, vermoedelijk links van de grote gang, is echter niets meer terug te vinden.

wagen bezienswaardigheden brouwerijen bus chocolatiers document Page 1 Copy Created with Sketch. evenementen fiets fietsen-wandelen food herfst inhetgroen lente musea overnachten podium postcard speciaalzaken sport-spel streekproducten street art trein Page 1 Created with Sketch. uitgaan wandelen winkelen winter Page 1 Created with Sketch. zomer