Open Monumentendag
OMD
locomotief
Molenaar Marc De Rudder

Open Monumentendag

8 september
Sint-Niklaas
Expo Gratis Met kinderen Wandelen

Dit jaar valt Open Monumentendag samen met de Vredefeesten. De focus ligt daarom sterk op het centrum van Sint-Niklaas met aandacht voor 2 thema’s: 175 jaar spoorverbinding en 75 jaar bevrijding. Vooral het station en de Stationsstraat zullen in de kijker staan.

Social media sharing

Station Sint-niklaas

Kom je die dag met de trein naar Sint-Niklaas, dan word je al feestelijk in de stemming gebracht door muzikanten die spelen op de trein tussen Lokeren en Sint-Niklaas

Een terugblik op het spoorverleden. Je kan de fototentoonstelling bezoeken waar het hele spoorverleden aan bod komt. Bewonder het oude stations, de stationsbuurt van vroeger en foto's van de oudst bewaarde locomotief van België: Pays De Waes, in de volksmond Pietje Waas genoemd.

 

Stationsstraat

In de Stationsstraat kan je kennismaken met de oorsprong van de straat:  De oudste huizen in deze straat en hun architect worden aan het publiek voorgesteld. Met focus op de huizen van onder andere architect Jan De Somme-Servais.

In de Casino stelt het archief de authentieke archiefbeelden en getuigenissen van Sint-Niklazenaren tijdens de bevrijding in september 1944 voor. Bijna dag op dag 75 jaar geleden.

Om 10 en 11.30 uur vinden er rondleidingen plaats in De Salons, waar tijdens WO II de Duitse Kommandantur gevestigd was. Ontdek het verhaal van de salons in de Tweede wereldoorlog. Inschrijvingen volgen later.

In Galerie Wulder stelt de Modelspoorclub zijn modelspoor van wel 7 meter voor! 

De Witte Molen

In de Witte Molen kan je maaldemonstraties bijwonen en wordt de nieuwste aanwinst, een kweern (handmolen) voorgesteld. Erg leuk voor kinderen!

Wandelingen

De dienst toerisme biedt twee geleide wandelingen. 

175 jaar spoorweg tussen Sint-Niklaas en Antwerpen (start om 10u - 11u15 - 13u - 14u15 en 16u)          Startplaats: ingang van het station, Stationsplein

75 jaar bevrijding (Start om 10u - 11u30 - 14u)                                                                                              Startplaats: voor de Onze Lieve Vrouwkerk

Deelnemen? Stuur een mailtje naar toerisme@sint-niklaas.be of bel even naar 03 778 35 00

Speurneuzen gezocht!

Open Monumentendag een saaie bedoening enkel voor volwassenen? Helemaal niet! Kom en doe mee met de speur-, denk- en doe-tocht! Zo wordt het ook voor kinderen een onvergetelijke dag.

Sint-Nikolaaskerk

Ook hier is het de moeite waard om eens binnen te stappen. Vandaag is de kerkschat gratis toegankelijk. Kan je de Kruisafneming van Vlaamse Meester Pieter Thys ontdekken binnen het project Overmeesterd of bewonder de tentoonstelling 'Claire Obscure'

 

Oud Gemeentehuis Ten Bos

De Heemkundige Kring Nieuwkerken organiseert een tentoonstelling in het oud gemeentehuis en zet 175 jaar treinverbinding en 75 jaar bevrijding vanuit Nieuwkerks standpunt in de kijker.

Pijp en Tabaksmuseum

In de jaren 1921 tot 1969 bloeide de sigarenindustrie in Sint-Niklaas met meer dan 3000 sigarenrollers in een 15-tal sigarenfabrieken. Heel wat interessante stukken van het museum komen uit de fabriek Mignot & De Block, die gevestigd was in de Regentiestraat 29. Bewonder hier de grootste sigaar ter wereld en proef een van de vier lokale / regionale verwenarrangementen die alleen in dit museum verkrijgbaar zijn.

wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten treinPage 1Created with Sketch. uitgaan winkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer