Genoveva
Genoveva 2
Genoveva 3
Genoveva 4

Genoveva

8 oktober tot 10 november
Bib Sint-Niklaas
Gratis Expo Theater

Bibliotheca Wasiana, Stadsarchief, de Bib en KOKW pakken uit met de unieke tentoonstelling Tijdloze tragiek op de planken. De Goudbloem speelt Genoveva. Deze tijdelijke expo in de Bib kadert tevens in de komst van het Landjuweelfestival van Opendoek (4 - 8 november 2020) naar de Wase hoofdstad.

Social media sharing

Tijdloze tragiek op de planken - De Goudbloem speelt Genoveva

In 2019 schreef Sofie Moors, masterstudent Nederlands aan de Universiteit Antwerpen, een masterscriptie over de opvoeringspraktijk van De heylighe Genoveva ofte herkende onnoselheyt. Dit nu vergeten, maar toen heel populair stuk over grote levensthema’s, voorzien van een dosis tragiek, werd heel vaak opgevoerd. De Sint-Niklase rederijkerskamer De Goudbloem speelde het stuk in 1721. Sofie Moors kon gebruikmaken van een uniek werk: een zeventiende-eeuws handschrift van de Goudbloem, dat als Vlaams Topstuk is erkend en deel uitmaakt van de collectie van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (KOKW). Wat het werk zo bijzonder maakt, is dat het regieaanwijzingen én een schets van het podium bevat; allebei hoogst uitzonderlijke informatie voor die tijd.

Op een heel toegankelijke, moderne en visuele manier vertalen we dit boeiende stukje Wase geschiedenis naar vandaag. We laten Genoveva, hoofdpersonage uit het toneelstuk, aan het woord. Zij is het die de bezoeker begeleidt naar het niet te missen werk op deze expo: het handschrift van de rederijkerskamer. Ook de geschiedenis, speelpraktijk en maatschappelijke relevantie van de toneelgroep De Goudbloem worden belicht.

Org. Bib Sint-Niklaas, Bibliotheca Wasiana, Stadsarchief Sint-Niklaas, KOKW, i.s.m. Universiteit Antwerpen (dept. Letterkunde & Universiteitsbibliotheek). Ook vijfde- en zesdejaars van enkele scholen uit de stad hebben actief aan het project meegewerkt. Met dank aan Sofie Moors en Maartje De Wilde.

Openingsuren

De expo is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de Bib, Hendrik Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas

Maandag                        gesloten
Dinsdag – donderdag    10 - 19 uur
Vrijdag                            10 – 17 uur
Zaterdag – zondag        09.30 – 12.30 uur

wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten street arttreinPage 1Created with Sketch. uitgaan wandelenwinkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer