Frontleven WO I in 3D

Frontleven WO I in 3D

28 oktober tot 3 februari
STeM
Expo

‘Frontleven Wereldoorlog I in 3D’ is een uniek project: 150 stereoscopische foto’s uit de periode 1916-1919 van het Belgische front in de Westhoek, voor het eerst op groot scherm in 3D. De spectaculaire beelden illustreren op pakkende wijze het frontleven tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Social media sharing

De 150 stereoscopische foto's die in de 3D-film te zien zijn, zijn een selectie uit 375 beelden die pater-scheutist Gustave Drossens (1892-1962) nam. Deze man was brancardier en ziekenverpleger aan het Belgische front in de Westhoek in de periode 1916-1919. Dankzij zijn passie voor fotografie werd hij een van de weinige Wase documentalisten van deze gruwelijke periode uit onze geschiedenis.

Dit zijn de thema's van zijn werk: 

 • de onderwaterzetting van de IJzervlakte
 • opbouw en indeling van het loopgravenstelsel
 • wapentuig
 • het dagelijkse leven op en achter de frontlijn
 • menselijke ontberingen
 • vernietiging van het landschap, de infrastructuur, dorpen en steden
 • fronttoerisme
 • de briefwisseling van Gustaaf Drossens

De 375 beelden van Gustave Drossens zijn ondertussen professioneel gedigitaliseerd en een selectie daarvan tonen we in een speciaal daarvoor gecreëerde zwarte box/cinemazaal met een groot projectiescherm voor de allereerste keer aan het grote publiek. Er zijn 3D-brillen ter beschikking. De film duurt 16 minuten. 

  Fototentoonstelling en vier persoonlijke verhalen

  De 3D-projectie wordt aangevuld met een tentoonstelling van zorgvuldig geselecteerde fotovergrotingen van originele kleinbeeldformaten en stereoscopische foto’s. Een viertal meeslepende getuigenissen van Waaslanders aan het front maken het verhaal compleet. Hilaire Verschelden (Sint-Niklaas), Frans Struyf (Beveren), Leo De Nayer (Temse) en Petrus Van Acker (Sint-Niklaas) brengen hun beklijvende oorlogsverhaal in audio.

  Praktisch

  28 oktober 2018 > 3 februari 2019, dinsdag-zaterdag 14 tot 17 uur & zondag 11 tot 17 uur

  Toegang: 5 EUR / 2,50 EUR met korting

  Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, houders museumkaart, lerarenkaart.

  Voor iedereen gratis toegang tot alle stedelijke musea op zondagen tussen 11 en 13 uur.

  Kijkwijzer: niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.

  Organisatie: stedelijk musea Sint-Niklaas en Erfgoedcel Waasland, met medewerking van de Vlaamse Overheid

  Wil je de tentoonstelling bezoeken met een grote groep? Bel 03 778 34 50 of mail naar reservatiemusea@sint-niklaas.be

  wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten treinPage 1Created with Sketch. uitgaan winkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer