Archipel, beeld Tim Polfliet

Archipel 2021

22 tot 24 oktober
Paterskerk, Leopold II laan Sint-Niklaas
Festival

Archipel is hét literair festival van Sint-Niklaas. De Bib en het Cultuurcentrum werken samen met de boekhandelaars van de stad en tal van andere cultuurpartners om een aantrekkelijk en gevarieerd programma aan te bieden.

Social media sharing

Archipel?

Archipel is hét literair festival van Sint-Niklaas.
Het thema van deze editie verwijst, net als de naam van het festival, rechtstreeks naar de roemruchte dichter Paul Snoek. 

“Het leven is geen meesterwerk” is het vers en de slagzin waarrond het programma opgebouwd werd: een verzameling auteurs en aanverwanten die naar hun plaats in het literaire landschap, naar het unieke karakter van hun schriftuur, naar genre, inhoud en taal, als buitenbeentjes beschouwd kunnen worden. Een parade van grenslanders en grensgangers, outsiders en outlaws, een kaleidoscopische stoet aan literaire ballingen en vogelvrijen, dat is Archipel 2021!

Toegangsprijzen 
Dagticket: 7 euro, 6 euro (+65) of 4 euro (-26)
Weekendticket: 12 euro, 11 euro (+65) of 9 euro (-26)

Reserveren kan vanaf 28 augustus via www.ccsint-niklaas.be of aan de balie van de schouwburg.
Tijdens het festival kan u aan de festivalkassa in de Paterskerk tickets verkrijgen.

Archipel is een organisatie van de Bib en het CC Sint-Niklaas, in samenwerking met tal van partners: het SteM, de Foyer, de Standaardboekhandel, boekhandel ’t Oneindige Verhaal, Odisee, SBSO Baken, Special Art Foundation, e.a.
Het festival wordt ondersteund door het stadsbestuur van Sint-Niklaas en Literatuur Vlaanderen.

Opening | Voorstelling Vossentocht 1 | Gaea Schoeters en Lies Van Gasse

Een literaire wandeling off the beaten track. Gaea Schoeters en Lies Van Gasse lanceren hun project Vossentochten in de binnentuin van Kunstenplatform WARP en lezen voor uit eigen werk en dat van stadsgenoten.

Locatie: WARP, Apostelstraat 20, Sint-Niklaas.
Tijdstip: 20 tot 22 uur. 
Prijs: Gratis

11 - 13 uur | Dubbelgesprek met Astrid Haerens en Anneleen Van Offel

Een jonge dame met een zesde zintuig voor wat zich afspeelt aan de rand en een jonge dame die vanaf de rand sprong in een leven als schrijfster: een dubbelgesprek met voorleesmomenten over sociaal engagement, identiteit, schrijverschap, etc. Melissa Giardina modereert. 

13 - 14 uur | Joke Van Caesbroeck leest te korte verhalen

Een ontmoeting met een auteur die uitblinkt op de korte afstand en met haar “te korte verhalen” het dagelijkse reilen en zeilen met mededogen en humor beschrijft. Ze leest voor uit eigen werk.

14 - 15.30 uur | Dubbelgesprek met Erwin Mortier en Paul Verhaeghe

Een boeiende ontmoeting tussen Erwin Mortier en Paul Verhaeghe, twee grootmeesters in hun vakgebied. VRT-journaliste Ann De Bie gaat met beide vrienden in gesprek over abnormaliteit en marginaliteit, over positionering in het maatschappelijk debat, over literatuur en psychoanalyse.

14 - 16 uur | Poëzie en meertaligheid

Docente Marianne Vonck en Odisee-studenten gaan aan de hand van een rits eigenzinnige dichters op zoek naar meertaligheid in het hedendaagse poëzielandschap. Een workshop waaraan ook andere geïnteresseerden kunnen deelnemen.

15.30 - 16.30 uur | Wim en Trui Chielens brengen ode aan kotjesvolk

Vader en dochter, kinderen van de Westhoek, actief als schrijver, illustrator, muzikant. Hun liedjes zijn een muzikaal eerbetoon aan het kotjesvolk uit WOI en andere mensen aan de rand.

16.30 - 18 uur | Christophe Vekeman in gesprek met L.H. Wiener

“Schrijven heeft geen enkele zin, maar niet schrijven is erger.” De Nederlandse meester van het kortverhaal gaat in gesprek met Christophe Vekeman en leest voor uit eigen werk.

18 - 19 uur | Ilyo Hansen en Tommy Vaerewijck in gesprek met Lies Martens

Thrillerauteur Ilyo Hansen en fotograaf Tommy Vaerewijck openden in volle lockdown de Gesloten deuren van horecapanden in het Waasland. Lies Martens gaat met hen in gesprek over de kleine en verborgen geschiedenissen van een stukje Waas caféleven

19 - 20 uur | Special Art Foundation stelt Buigen naar een andere wereld 2 voor

Vzw Special Art Foundation (SAF) verzamelde opnieuw een onverwachte, bijzondere en ontroerende poëtische rijkdom van maatschappelijk kwetsbare mensen: Buigen naar een andere wereld 2. Een bundelvoorstelling met voordracht en muziek.

20 - 21 uur | Gesprek met Chris De Stoop over zijn oeuvre

De Standaardboekhandel ontvangt de Vlaamse meester van de literaire non-fictie. Een gesprek over paria’s, over mensen die zich, noodgedwongen of uit vrije wil, aan de rand ophouden en over Het boek Daniël.

10.30 - 12 uur | Lieven Tavernier in woord en klank

De Standaardboekhandel ontvangt de Lieven Tavernier, auteur en liedjesschrijver, zanger en muzikant, man in de luwte en poëtisch chroniqueur van wat verloren gaat in de tijd. Samen met muzikant Gijs Hollebosch brengt hij een uur ontroering in woord en klank.

12 - 13 uur | Kristien De Wolf met eigen werk

Kristien De Wolf, Waas auteur van de verhalenbundel Rotgeluk!, Ava Miller en ik, een roman over individuele grenzen, en het briljante Regensoldaten. Ze leest voor uit oud en nieuw werk.

13 - 14 uur | Bart Plouvier met eigen werk

Bart Plouvier, man van vele wateren en beoefenaar van vele genres, draagt voor uit zijn veelzijdig oeuvre, een oeuvre bevolkt door dorpers en kleurrijke figuren, een oeuvre als een verzet tegen een verdwijnende wereld.

14 - 15.30 uur | Christophe Vekeman in gesprek met Bart Chabot

Dichter, schrijver en podiumdier. Wie aan Bart Chabot denkt, denkt aan beweging. Christophe Vekeman gaat met de auteur in gesprek en tracht hem een uur lang op zijn stoel te houden.

14 - 16 uur | Tekst in HipHop

HipHop tast niet alleen de grenzen van de muziek af maar verzet ook de bakens van het muzikale woord. In deze workshop van muzikant en creatief therapeut Tom De Rocker gaan jongeren aan de slag met hun eigen verhaal.

Gratis | Inschrijven via archipel@sint-niklaas.be is verplicht

15.30 - 17 uur | Sam De Wilde in gesprek met Herman Brusselmans

“Ik zou m’n laatste boek willen schrijven, maar door het schrijven van andere boeken heb ik daar geen tijd voor.” Humo-journalist Sam De Wilde gaat in gesprek met de meest verguisde, meest gelezen en meest productieve auteur van Vlaanderen.

17 - 18 uur | Hugo Matthysen in woord en klank

Of het nu als muzikant is, als tekstschrijver of als programmamaker, het oeuvre van deze grootmeester van de absurditeit behoort inmiddels tot het collectief geheugen. Hoog tijd om dat geheugen nog eens op te frissen!

20 - 22 uur | Literaire performance met Christophe Vekeman en Maxime Lenssens

Een drummer en een literair podiumbeest, in het geval van Maxime Lenssens en Christophe Vekeman spreek je dan niet langer van een duo, maar van een bigband! Orgelpunt en genadeschot van Archipel!

Een dag- of weekendticket geeft toegang tot dit slotevenement.

Locatie: De Foyer, CC Sint-Niklaas

wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten street arttreinPage 1Created with Sketch. uitgaan wandelenwinkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer