Mechelen-Terneuzenwegel
Spoorwegovergang Driekoningen
locomotief Pietje Waas

150 jaar Mechelen-Terneuzen

27 augustus tot 12 september
Geschiedenis Sint-Niklaas zomert Fietsen Wandelen
Sorry, deze activiteit is helaas voorbij.

Op 27 augustus 1871 werd de lijn Mechelen-Terneuzen voor het eerst ingereden. In 2021 is dat 150 jaar geleden en dat vieren we met meerdere activiteiten. Bekijk hier wat er te doen is rond 150 jaar Mechelen-Terneuzen in Sint-Niklaas.

Social media sharing

De reguliere dienst startte met vijf treinen tussen Mechelen en Sint-Niklaas en drie treinen tussen Sint-Niklaas-Hulst-Terneuzen. De laatste reizigerstrein tussen Sint-Niklaas en Hulst reed in mei 1952 en de laatste goederentrein in 1975. Tussen Sint-Niklaas en Hulst is de spoorweg veranderd in een groene fietswegel. Zo fiets je met gemak vanuit Sint-Niklaas naar Zeeuws-Vlaanderen.

Bekijk hier het programma van de activiteiten die in en rond Sint-Niklaas worden georganiseerd in het teken van 150 jaar Mechelen-Terneuzen.

150 jaar Mechelen-Terneuzen in beeld

Wandeling de twee barelen van Driekoningen

Men zegt dat Sint-​Niklaas ‘een geschenk van het spoor’ is. Half 19de eeuw bracht de aanleg van spoorlijnen (o.a. Mechelen-​Terneuzen) de bouw van vele stations met zich mee. Daarrond ontstonden nieuwe woonwijken en industrie. Handel, wandel en vertier vierden er hoogtij.
Deze rondleiding gaat over het kruispunt Driekoningenstraat waar je zes straten zag samenkomen, elk met een eigen verhaal. 

Op 17, 18 en 19 augustus vinden uitgebreide rondleidingen plaats als avondwandeling.

Meer info en tickets 17, 18 en 19 augustus 

Op Open Monumentendag, 12 september, vinden verschillende kortere rondleidingen plaats.
De rondleidingen starten om 10.00 uur, 10.30 uur, 11.00 uur, 11.30 uur, 14.00 uur, 14.30 uur, 15.00 uur en 16.30 uur aan het postgebouw, Driekoningenstraat 6.

Meer info en tickets 12 september

Vooraf reserveren is verplicht.

Dagfietstocht Sint-Niklaas en Hulst

VtbKultuur organiseert een dagfietstocht ter ere van 150 jaar Mechelen-Terneuzen op vrijdag 27 augustus 2021. De fietsroute gaat van Sint-Niklaas tot Hulst, met verschillende stops onderweg.

Inschrijving verplicht: via sint-niklaas@vtbkultuur.be of https://www.vtbkultuur.be/home
Vertrek:  9.30 uur in de stationshal van Sint-Niklaas
Deelnameprijs: 5 euro, gratis met vtbKultuur-pas.
Inbegrepen: museumbezoek aan Klingspoor en het Gemeentemuseum in Hulst.

 

Wandeling 150 jaar Mechelen-Terneuzen

Na de private spoorlijn 'Pays de Waes' (in de volksmond 'Pietje Waas') van 1844, krijgen we in 1868 in Sint-​Niklaas de aansluiting van een tweede private spoorlijn, de lijn Mechelen -​Terneuzen. Omdat op de locomotieven een M(e) en een T(e) stond sprak men al snel van de 'Muttekestrein'.
Eens de lijn in 1871 geheel in exploitatie kwam, werd het onderhoud en de modernisering van alle rijtuigen en stoomlocomotieven van deze maatschappij uitgevoerd in Sint-​Niklaas. De lijn Mechelen-​Terneuzen stond bekend als een van de modernste maatschappijen van die tijd. De verbinding en niet op zijn minst het grensoverschrijdend karakter van deze lijn, heeft gezorgd voor de economische vooruitgang van de stad en de streek.
 
Praktisch:
De rondleiding start om 10.00 uur, 11.30 uur, 14.00 uur en 15.30 uur voor de ingang van het station.
Vooraf reserveren is verplicht. 
 

Fietssnelweg tussen Sint-Niklaas en Hulst

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen kom je vlot met de fiets tot in het centrum van Sint-Niklaas via fietssnelweg F411. Het fietspad loopt kaarsrecht de stad in, want vroeger liep er hier een spoorwegbedding. Je fietst de stad in aan het kruispunt Driekoningen. De vroegere spoorwegbedding vormt een gedroomde groene fietsroute. Het fietspad is in de volksmond bekend als Mechelen-Terneuzenwegel.

 

Op RouteYou staan een aantal fietsroutes die herinneren aan de spoorweg Mechelen-Terneuzen. Tik maar eens '150 jaar Mechelen-Terneuzen' in in de zoekfunctie. Een voorbeeld is deze route langs de F411 die van Sint-Niklaas tot Hulst en terug gaat.

Fietstocht 'zig-zag' over het spoor Mechelen - Terneuzen

Deze fietstocht zigzagt heen en weer over de oude spoorweg tussen Hulst en Sint-Niklaas. Via deze route passeer je langs verschillende bezienswaardigheden en lokale streekproducten. De tocht werd ontwikkeld door C. C. Boontje /Linx+ in samenwerking met de werkgroep Mechelen-Terneuzen.

Haal de brochure met deze fietstocht gratis op bij het toeristisch infokantoor, Grote Markt 45, Sint-Niklaas.

 

Zomerzoektocht 'Laat je vervoeren'

Vzw Ons Streven maakte een fietszoektocht doorheen het Waasland, langs alle spoorwegen en historische plekken die te maken hebben met treinen en stations. Tot 4 oktober 2021 kan je een zomerzoektocht indienen. De route is 38 km lang en vertrekt in Temse om vervolgens een lus te maken langs Sint-Niklaas, Belsele, Waasmunster, Sombeke, Hamme, Elversele en Tielrode. De prijsuitreiking is op vrijdag 29 oktober in het Gildenhuis te Tielrode.

wagen bezienswaardigheden brouwerijen buschocolatiers document Page 1 CopyCreated with Sketch. evenementen fietsfietsen-wandelen food herfstinhetgroen lentemuseaovernachten podium postcardspeciaalzaken sport-spel streekproducten street arttreinPage 1Created with Sketch. uitgaan wandelenwinkelen winterPage 1Created with Sketch. zomer